πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ
Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της σειράς Self Hosted Cloud Server, στο οποίο θα κάνουμε εγκατάσταση και ρύθμιση τον Server μας. Την σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker. Θα τα βρείτε όλα στο link : Cosmos Server.Αν θέλετε και εσείς να συνεισφέρετε μπορείτε να δείτε τους τρόπους : Συνεισφορά στο Cerebrux Ο Server... Continue Reading →

Ανακοινώθηκαν την 1η Μαΐου 2024, από την Google τα έργα ανοιχτού λογισμικού τα οποία θα συμμετέχουν στο Google Summer Of Code 2024.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), συμμετέχει ως mentor organization στο πρόγραμμα Google Summer Of Code στηρίζοντας έργα ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιηθούν από φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και νέους προγραμματιστές.

To GSoC προσφέρει σε φοιτητές και νέους προγραμματιστές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού, και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετέχουν 195 οργανισμοί  σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα.  Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει φέτος με 10 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι νέοι προγραμματιστές και φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα αμειφθούν με έως 3600$ ο καθένας για την συνεισφορά τους, μετά από μηνιαία αξιολόγηση.

Οι προτάσεις έργων ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του GSOC 2024 είναι οι εξής:

ProjectDeveloperMentors
EDGAR-CRAWLER: Democratizing accessibility to Financial NLP documentsFabian BillertLefteris Loukas, Ion Androutsopoulos
Greeklish-to-Greek: Development of an open-source and state-of-the-art toolkitSpyros BarbakosJohn Pavlopoulos, Ion Androutsopoulos, Stavros Vassos, Lefteris Loukas
Enhancements for Flexbench: OpenAPI Integration and Anonymization using Machine Learning (ML)Yujun LiuIoannis Skitsas, Marios Karagiannopoulos
MD-AttractorAyush RayPanagiotis Sfendourakis, Elektra Bilali Simou
Development and Enhancement of the Cloud-Based FOSSBot PlatformGeorgios IliopoulosChristos Chronis, Iraklis Varlamis
Enabling Apothesis to support atomic layer deposition and etching processesSahil AhmedCheimarios Nikolaos, Vissarion Fysikopoulos
eCodeOrama, an educational interactive flow visualization tool for mit scratch programsPanagiotis PanageasSarantos Kapidakis, Tasos Ladias
Creating a factory pattern for handling lattices in Apothesis.Despina KanakidouNikolaos Cheimarios, Christina-Anna Gatsiou
MyUniSankalp PareekAnastasios Tsalmas, Efstathios Iosifidis
DIY IoT Physics Experiments for educationManu DevHariton Polatoglou, Panagiotis Koustoumpardis
Στην νέα σειρά οδηγού που ξεκινάμε, θα δούμε έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο για να φιλοξενήσετε μόνοι σας έναν Οικιακό Διακομιστή (Home Server). Στόχος του είναι να λύσει το όλο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα των ευάλωτων Self Hosted web υπηρεσιών και των προσωπικών server. Την σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker.... Continue Reading →

του Αναστάσιου Αραμπατζή στο https://homodigitalis.gr

Η παραπληροφόρηση είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η πολιτική. Από τα πλαστά φυλλάδια μέχρι τις μεροληπτικές εφημερίδες, όσοι επιδιώκουν την εξουσία πάντα χειραγωγούσαν την πληροφόρηση. Σήμερα, μια τεχνολογική επανάσταση απειλεί να οδηγήσει την παραπληροφόρηση σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), ικανά να παράγουν παραπλανητικά κείμενα, εικόνες και βίντεο, δίνουν σε όσους επιδιώκουν να παραπλανήσουν ένα πρωτοφανές οπλοστάσιο. Το 2024, καθώς ένας αριθμός-ρεκόρ κρατών διεξάγει εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, τα ίδια τα θεμέλια των δημοκρατιών μας τρέμουν καθώς τα deepfakes και η προσαρμοσμένη προπαγάνδα απειλούν να πνίξουν την αλήθεια.

Η Παραπληροφόρηση στην Ψηφιακή Εποχή

Στην εποχή της ατελείωτης περιήγησης και των άμεσων ενημερώσεων, η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται μόνο για σκόπιμα κατασκευασμένα ψέματα – είναι οι μισές αλήθειες, οι φήμες και το παραπλανητικό περιεχόμενο που αποκτούν δυναμική, διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας και μερικές φορές οδηγούν σε πραγματικές συνέπειες.

Σκεφτείτε την παραπληροφόρηση ως έναν παραμορφωμένο καθρέφτη. Η παραπληροφόρηση είναι ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρουσιάζονται ως γεγονότα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης. Μπορεί να είναι ένα πιασάρικο μιμίδιο (meme) με αμφίβολη πηγή, ένα λάθος επιστημονικό πόρισμα ή ένα έξυπνα επεξεργασμένο βίντεο που τροφοδοτεί μια συγκεκριμένη αφήγηση.  Σε αντίθεση με την αποπροσανατολιστική πληροφόρηση (disinformation), η οποία είναι μια σκόπιμη διάδοση ψευδών γεγονότων, η παραπληροφόρηση μπορεί να παρεισφρήσει στις ροές ειδήσεών μας ακόμη και όταν μοιράζεται με καλές προθέσεις.

Πώς οι Αλγόριθμοι Αναπαράγουν το Πρόβλημα

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούνται από αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατούν απασχολημένους. Δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο που προκαλεί έντονα συναισθήματα – οργή, φόβο ή εντυπωσιασμό – ώστε να κερδίσει περισσότερα κλικ. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι συχνά λιγότερο συναρπαστική από τη συναισθηματικά φορτισμένη παραπληροφόρηση. Αυτοί οι αλγόριθμοι δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της ακρίβειας. Με κάθε απερίσκεπτη κοινοποίηση ή θυμωμένο σχόλιο, ενισχύουμε περαιτέρω το παραπλανητικό περιεχόμενο.

Η Ψυχολογία της Πειθούς

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την τεχνολογία, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε «καλωδιωμένοι» με τρόπους που μας κάνουν ευάλωτους στην παραπληροφόρηση. Να γιατί:

  • Μεροληψία επιβεβαίωσης: Τείνουμε να προτιμούμε τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε, ακόμη και αν είναι σαθρό. Αν κάτι ευθυγραμμίζεται με την κοσμοθεωρία μας, είναι λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητά του.
  • Έλλειψη κριτικής σκέψης: Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, πολλοί από εμάς δεν έχουμε το χρόνο ή τις δεξιότητες να ελέγξουμε κάθε ισχυρισμό που συναντάμε. Η παύση για να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία μιας πηγής ή τη λογική ενός επιχειρήματος δεν είναι πάντα η προεπιλεγμένη μας «ρύθμιση».

Πώς η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη Περιπλέκει το Παιχνίδι

Τα παραγωγικά μοντέλα ΤΝ μαθαίνουν από τεράστια σύνολα δεδομένων, επιτρέποντάς τους να παράγουν περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από το ανθρώπινο έργο. Δείτε πώς αυτή η τεχνολογία περιπλέκει το τοπίο της παραπληροφόρησης:

  • Deepfakes: Τα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να τοποθετούν πειστικά ανθρώπους σε καταστάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ ή να τους κάνουν να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ. Αυτό διευκολύνει την κατασκευή επιβαρυντικών ή εμπρηστικών “αποδείξεων” για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
  • Συνθετικό κείμενο: Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες παραπλανητικού κειμένου, όπως ψεύτικα άρθρα ειδήσεων ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται αυθεντικές. Αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τις προσπάθειες ελέγχου των γεγονότων (fact-checking).
  • Φτηνή και εύκολη παραπληροφόρηση: Το (τεχνολογικό) όριο για τη δημιουργία πειστικής παραπληροφόρησης μειώνεται συνεχώς. Οι κακόβουλοι δρώντες δεν χρειάζονται εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες – απλά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους.

Οι Κίνδυνοι της Παραπληροφόρησης

Ο αντίκτυπος της παραπληροφόρησης υπερβαίνει κατά πολύ τα πληγωμένα συναισθήματα:

  • Μολύνει τον δημόσιο διάλογο: Η παραπληροφόρηση εμποδίζει την τεκμηριωμένη συζήτηση. Οδηγεί σε παρανοήσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα και δυσχεραίνει την εξεύρεση συναίνεσης.
  • Υπονομεύει την εμπιστοσύνη: Όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε βασικά γεγονότα, καταρρέει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην επιστήμη, ακόμη και στη δημοκρατική διαδικασία.
  • Στοχευμένη χειραγώγηση: Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά εξατομικευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα τρωτά σημεία ή προκαταλήψεις ατόμων και ομάδων.
  • Επιρροή στις αποφάσεις: Η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει προσωπικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπερψήφισης υποψηφίων με λιγότερα προσόντα ή της προώθησης ριζοσπαστικών προγραμμάτων.

Τι Μπορεί να Γίνει;

Δεν υπάρχει μια απλή, εύκολη απάντηση για την καταπολέμηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης. Η παραπληροφόρηση ευδοκιμεί σε έναν περίπλοκο ιστό ανθρώπινης ψυχολογίας, τεχνολογικών κενών και πολιτικών ατζέντων. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτών των προκλήσεων είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση αποτελεσματικών λύσεων.  Ακολουθούν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς στους οποίους αξίζει να επικεντρωθεί κανείς:

  • Ενίσχυση του τεχνολογικού αλφαβητισμού: Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ικανότητα διάκρισης αξιόπιστων πηγών από αμφισβητούμενες είναι υψίστης σημασίας. Οι εκπαιδευτικές εκστρατείες, τα εργαστήρια και οι προσβάσιμοι διαδικτυακοί πόροι θα πρέπει να στοχεύουν στο να διδάξουν στο κοινό πώς να εντοπίζει τις “κόκκινες σημαίες” των ψευδών ειδήσεων: εντυπωσιακούς τίτλους, μη επαληθευμένες πηγές, κακοφτιαγμένους ιστότοπους ή συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα.
  • Επένδυση στον έλεγχο των γεγονότων: Η υποστήριξη ανεξάρτητων οργανισμών ελέγχου των γεγονότων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτοί δρουν ως ανεξάρτητοι παρατηρητές, εξετάζοντας τις ειδήσεις, τους ισχυρισμούς των πολιτικών και το περιεχόμενο των ιών.  Τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισημαίνουν εμφανώς το περιεχόμενο που έχει επαληθευτεί ή να επισημαίνουν σαφώς τις δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες.
  • Εξισορρόπηση ευθύνης και ελευθερίας: Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης φέρουν σημαντική ευθύνη για τον περιορισμό της ροής της παραπληροφόρησης. Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act, DSA) της ΕΕ υπογραμμίζει αυτή την ευθύνη, θέτοντας απαιτήσεις στις πλατφόρμες για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου. Ωστόσο, πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα, καθώς η σκληρή λογοκρισία μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του λόγου. Στρατηγικές όπως η υποβάθμιση αναξιόπιστων πηγών, η συνεργασία με φορείς ελέγχου γεγονότων και η παροχή πλαισίου για ύποπτο περιεχόμενο μπορούν να βοηθήσουν, αλλά η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι ένας συνεχής αγώνας, ακόμη και στο πλαίσιο κανονισμών όπως η DSA.
  • Η σημασία της προσωπικής υπευθυνότητας: Ακόμη και με τις θεσμικές αλλαγές, τα άτομα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο. Είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί, να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το από πού προέρχονται οι πληροφορίες και να έχετε υπόψη σας τις συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλεί το περιεχόμενο. Πριν μοιραστείτε οτιδήποτε, επαληθεύστε το με μια αξιόπιστη πηγή. Η κριτική σκέψη μπορεί να σπάσει τον κύκλο της παραπληροφόρησης.

Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πρέπει να εξελίσσονται και οι στρατηγικές μας. Πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε την αλήθεια.

Πηγή άρθρου: https://homodigitalis.gr/

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, αναγνωρίζοντας πως ο ψηφιακός μεταχηματισμός αποτελεί βασικό ορόσημο της εποχής μας, υπενθυμίζει τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ως βασικό θεμέλιο για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, αλλά και την προώθηση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Οι αξίες του ΕΛΛΑΚ ενθαρρύνουν μια πιο περιεκτική, διαφανή και ανθεκτική ψηφιακή κοινωνία. Ωστόσο, η ψηφιακή ανεξαρτησία είναι πλέον κάτι περισσότερο από ζήτημα ασφάλειας και εξοικονόμησης. Είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας που απαιτεί μια στοχαστική, ισορροπημένη και προορατική στάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη ξεκινήσει πολιτικές υποστήριξης του ΕΛΛΑΚ, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν και να διατηρηθούν αυτές οι προσπάθειες, επεκτείνοντάς τις σε μια πραγματική βιομηχανική πολιτική που να υποστηρίζει αυτόν τον τομέα, για να διατηρήσουμε την Ευρώπη στην αιχμή του παγκόσμιου ψηφιακού μετασχηματισμού, προστατεύοντας τις αξίες και την ανεξαρτησία μας.

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024, το όραμα και η δέσμευσή σας στο Ανοιχτό Λογισμικό και την ψηφιακή ανεξαρτησία είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κόμματων προσκαλώντας τους να απαντήσουν μια σειρά ερωτήσεων . Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια ευκαιρία να διαμοιράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για ένα ανοιχτό, ασφαλές και κυρίαρχο ευρωπαϊκό ψηφιακό μέλλον, υποστηρίζοντας την ευρύτερη υιοθέτηση του ΕΛΛΑΚ και των καινοτόμων πολιτικών που προάγουν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωσή του σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις επιστολές εδώ.

Μια πρόσφατη μελέτη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προσφέρει μια οραματική προοπτική για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Το έγγραφο, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, προτείνει στρατηγικές βελτιώσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της αγοράς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ευρύτερου, πιο σύνθετου παγκόσμιου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει τον κρίσιμο ρόλο του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη για την επίτευξη μιας απρόσκοπτης ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Από την έναρξή της πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, η ενιαία αγορά υπήρξε θεμελιώδης για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση και ευημερία, αναφέρει η έκθεση. Αρχικά, η οποία σχεδιάστηκε από τον Jacques Delors το 1985, η αγορά διευκόλυνε την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Αυτή η ολοκλήρωση επιτεύχθηκε με την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών, την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από την ίδρυση της Ενιαίας Αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επεκταθεί και οι εσωτερικές και εξωτερικές της προκλήσεις έχουν αυξηθεί. Η έκθεση του Enrico Letta αποτελεί μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας προσαρμογής της ενιαίας αγοράς σε αυτές τις εξελισσόμενες δυναμικές. Αντλείται από προηγούμενες σκέψεις και σχέδια δράσης για να προτείνει ένα ανανεωμένο όραμα για την αγορά που ευθυγραμμίζεται με τους τρέχοντες στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τις παγκόσμιες αλλαγές.

Ο ρόλος του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη

Το κύριο σημείο στην έκθεση του  Letta είναι η ανάγκη για βελτιωμένες διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου παίζει ρόλο ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Ο νόμος που  ενσωματώθηκε επίσημα στο δίκαιο της ΕΕ στις 11 Απριλίου 2024, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων της ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, η οποία βασίζεται σε απρόσκοπτες ροές δεδομένων για την υποστήριξη διαφόρων υπηρεσιών—από την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διαπιστευτηρίων έως τις ανταλλαγές δεδομένων οχημάτων για την οδική ασφάλεια.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι παρά τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ πάσχουν από περιορισμένη διαλειτουργικότητα. Αυτός ο κατακερματισμός εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, θέτοντας σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τις ΜΜΕ. Ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις με τη δημιουργία μιας νέας δομής διακυβέρνησης και την προώθηση λύσεων διαλειτουργικότητας για τον δημόσιο τομέα. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας έτσι τη συνολική ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο την μελέτη του Enrico Letta εδώ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς τις δύο επόμενες εβδομάδες πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
08/04/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
About /dev/world
Cremorne campus, Cremorne
29/04/2024 – 01/05/2024
00:00
ONE Summit
San Jose McEnery Convention Center, San Jose
30/04/2024 – 01/05/2024
Ολοήμερο
Apidays New York
etc.venues 360 Madison, New York, New York
30/04/2024 – 01/05/2024
Ολοήμερο
PostCon 2024
Hilton San Francisco Union Square, San Francisco
30/04/2024
09:30 – 20:00
#Hybrid event: The European Year of Skills – What Comes Next?
THE EGG Brussels, Brussels
30/04/2024
11:00 – 13:00
#online event; LDES webinar
30/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
30/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Το Α.Ι. ήταν πάντα εδώ: Απλά εργαλεία για σύνθετα προβλήματα»
01/05/2024 – 05/05/2024
Ολοήμερο
BachoTeX – GUST TeX conference
Bachotek, Brodnica
01/05/2024 – 02/05/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Canada 2024
Accolade East Building Keele Campus, York University, Toronto, Toronto
02/05/2024 – 03/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Austin
Etter-Harbin Alumni Center on the University of Texas, Austin Texas
02/05/2024 – 03/05/2024
Ολοήμερο
LFN Developer & Testing Forum
San Jose McEnery Convention Center, San Jose, California
03/05/2024 – 04/05/2024
Ολοήμερο
Hybrid event: European youth event (EYE) Vilnius
Lithuanian Exhibition and Congress Centre LITEXPO, Vilnius
03/05/2024 – 04/05/2024
Ολοήμερο
New England Software Symposium
Four Points by Sheraton, Massachusetts
04/05/2024 – 05/05/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: LibrePlanet
Wentworth Institute of Technology, Boston, Boston
04/05/2024
Ολοήμερο
Open Education Day
Bern University of Education, Berne
06/05/2024
Ολοήμερο
the gosim Conference
Lijm & Cultuur, Delft
06/05/2024 – 08/05/2024
Ολοήμερο
TSIA conference
Orlando World Center, Orlando
07/05/2024
Ολοήμερο
1st Symposium of Research Infrastructures
Institute of Health Carlos III (ISCIII), Madrid
07/05/2024 – 08/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Berlin
Umweltforum Berlin, Berlin
07/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
Smart Cities Connect Spring Conference & Expo 2024
Raleigh Convention Center, Raleigh
07/05/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
08/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Art Meets Radical Openness
afo architekturforum oberösterreich Linz, Linz
08/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
J On the Beach – A fun conference for Data Lovers
Hotel Occidental Torremolinos Playa, Málaga
08/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
The Developer Community Conference
Business Design Centre, London
09/05/2024
Ολοήμερο
#online event: International Symposium on Making Web Sites Real Good
09/05/2024
Ολοήμερο
#online event:Conf42 Site Reliability Engineering (SRE) 2024
09/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Libre Graphics Meeting – Libre Graphics Meeting 2024
Activdesign, Rennes
10/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
#online event” Eurasian DataViz Conference
10/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Drupal Iberia
PACT – Parque do Alentejo de Ciência e Tecnologia, Évora
10/05/2024
11:00 – 12:30
#online event: Workshop ‘How to use open data for your research’
11/05/2024
11:00 – 16:00
Arduino from Scratch για Παιδιά & Γονείς
Future Learning Lab (Πάρκο Καινοτομίας joist), Larissa
13/05/2024 – 15/05/2024
Ολοήμερο
The Linux Storage, Filesystem, Memory Management & BPF Summit
Hilton Salt Lake City Center, UTAH
To Use Case Observatory, είναι  μια πρωτοβουλία με επικεφαλής το data.europa.eu, και χρησιμεύει ως  μια ολοκληρωμένη έρευνα με στόχο την αξιολόγηση του αντίκτυπου των ανοιχτών δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη μεταξύ 2022 και 2025. Αυτό το έργο εστιάζει στην ανάλυση 30 περιπτώσεων επαναχρησιμοποίησης και στοχεύει να συμβάλει με πολύτιμες γνώσεις στους ευρύτερους στόχους του data.europa.eu, ... Read more

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβαν τους developer του Samurai wallet ενός δημοφιλές bitcoin wallet που είναι επικεντρωμένο στην διασφάλιση της ανωνυμίας των Bitcoin συναλλαγών και της αποφυγής ιχνηλάτησης τους.

Οι developer του Samurai Wallet Keonne Rodriguez και William Lonergan Hill αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και διευκόλυνση σε εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μέσω της mixing υπηρεσίας Whirlpool που είχε ενσωματωμένο το Samurai Wallet μπόρεσαν να γίνουν mixing Bitcoin αξίας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια με τους ίδιους να αποκομίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από τα fee που έπαιρναν σε κάθε συναλλαγή. Κατηγορούνται ακόμα ότι διευκόλυναν συναλλαγές που προέρχονταν από dark market καθώς αρκετοί διαχειριστές αυτών των ψηφιακών παράνομων καταστημάτων χρησιμοποιούσαν το Samurai Wallet.

Damian Williams, the United States Attorney for the Southern District of New York; Thomas Fattorusso, the Special Agent in Charge of the New York Field Office of the Internal Revenue Service, Criminal Investigation (“IRS-CI”); and James Smith, the Assistant Director in Charge of the New York Field Office of the Federal Bureau of Investigation (“FBI”), announced today the unsealing of an Indictment charging KEONNE RODRIGUEZ, the Chief Executive Officer and a co-founder of Samourai Wallet (“Samourai”), and WILLIAM LONERGAN HILL, the Chief Technology Officer and also a co-founder of Samourai, with conspiracy to commit money laundering and conspiracy to operate an unlicensed money transmitting business.  These charges arise from the defendants’ development, marketing, and operation of a cryptocurrency mixer that executed over $2 billion in unlawful transactions and facilitated more than $100 million in money laundering transactions from illegal dark web markets, such as Silk Road and Hydra Market; a web-server intrusion; a spearphishing scheme; and schemes to defraud multiple decentralized finance protocols.  RODRIGUEZ was arrested this morning and is expected to be presented today or tomorrow before a U.S. Magistrate Judge in the Western District of Pennsylvania.  HILL was arrested this morning in Portugal based on the U.S. criminal charges.  The United States will seek HILL’s extradition to stand trial in the United States.  The case is assigned to U.S. District Judge Richard M. Berman.

Η ουσία όμως είναι το Whirlpool service βασίζεται πάνω στο open source κώδικα coinjoin . Στο Coinjoin και στο Whirpool η διαδικασία του mixing είναι τελείως αποκεντρωμένη αν και στην περίπτωση του Whirpool που χρησιμοποιούσε το Samurai οι χρήστες των wallet βασίζονται για το ιστορικό των συναλλαγών του σε ένα κεντρικό server με ότι αυτό συνεπάγεται αν έχουν ήδη κατασχεθεί οι server από τις αμερικανικές αρχές.

Στο κεντρικό τους site του Samurai wallet έχει αναρτηθεί η σχετική προειδοποίηση του FBI ενώ ήδη έχει αφαιρεθεί το wallet από το app store της Google.

Αυτή τη στιγμή στο Whirlpool του Samurai Wallet υπάρχουν πάνω από 10.000 Bitcoin με τους κατόχους αυτών των πορτοφολιών να είναι άγνωστο όμως αν έχουν ακόμα των έλεγχο αυτών των ψηφιακών νομισμάτων και αν μπορούν να τα τραβήξουν σε προσωπικά τους wallet.

https://twitter.com/LukeMikic21/status/1783246418490040707

Ενδεικτικό της κατάστασης και τον ασκό του αιόλου που έχει ανοίξει το γεγονός είναι ότι οι διαχειριστές του lightning wallet Pheonix το αφαίρεσαν από το αμερικάνικο google mobile app store γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν μελλοντικά καθώς είναι self custodial , οι χρήστες έχουν δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο των private key των ψηφιακών νομισμάτων και δεν μπορεί να εφαρμόσει τους KYC κανόνες.

The post Oι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τους developer του Samurai wallet first appeared on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η νέα έκδοση του uCareSystem 24.05.0 διαθέτει νέες δυνατότητες συντήρησης και καθαρισμού του Ubuntu αλλά και των διανομών που βασίζονται σε αυτό, που αξίζει να το δοκιμάσετε. Το uCareSystem κλείνει τα αισίως τα 15 χρόνια ύπαρξης και η νέα έκδοση του παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά που του πρόσθεσα, μιας και οι ανάγκες από την προηγούμενη έκδοση,... Continue Reading →

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε  μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Element και του BigBlueButton, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της τεχνολογίας εικονικής τάξης στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το BigBlueButton είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν αποτελεσματικά εικονικά μαθήματα με αυξημένα μαθησιακά αποτελέσματα. Το BigBlueButton υπερβαίνει τις παραδοσιακές δυνατότητες τηλεδιάσκεψης για να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς ενσωματωμένα εργαλεία για ενεργή μάθηση και ζωντανά αναλυτικά στοιχεία για να διασφαλίσει ότι κάθε μαθητής μαθαίνει.

Η συνεργασία ξεκίνησε πρόσφατα όταν ο Fred Dixon, συνιδρυτής της BigBlueButton Inc., προσέγγισε την Element με όραμα να βελτιώσει την  πλατφόρμα τους.

«Βλέπουμε την κοινότητα του Matrix και την υιοθέτηση του Element να αυξάνεται. Για παράδειγμα, το Moodle 4.4 μόλις κυκλοφόρησε με βελτιωμένη υποστήριξη για το Matrix και το BigBlueButton είναι επίσης ενσωματωμένο στο Moodle, επομένως είναι σαφές ότι πολλοί ιστότοποι του Moodle θα αναζητούν συνέργειες μεταξύ των έργων μας», ανέφερε ο Fred Dixon. «Το έργο BigBlueButton έχει δύο συνόδους κορυφής κάθε χρόνο, που συγκεντρώνει προγραμματιστές από όλο τον κόσμο, Προσκαλέσαμε την ομάδα του Element να συμμετάσχει στη 19η Σύνοδο Προγραμματιστών BigBlueButton, στην πόλη Balneário Camboriú, Santa Catarina, στη νότια Βραζιλία (22 – 26 Απριλίου).”

Αξιοποιώντας την τεχνολογία

Ένα από τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας του Element είναι  το MatrixRTC, μια πρωτοποριακή υποδομή επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο που αξιοποιεί την αποκεντρωμένη φύση του πρωτοκόλλου Matrix για να διασφαλίσει το απόρρητο, την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα σε διαφορετικές πλατφόρμες και υπηρεσίες. Με το MatrixRTC, το element στοχεύει επανάσταση στον τρόπο χειρισμού της φωνητικής επικοινωνίας στις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης. Στην πραγματικότητα, το Element Call,  χρησιμοποιεί το  MatrixRTC, την πιο ασφαλή λύση τηλεδιάσκεψης ανοιχτού κώδικα στην αγορά. Το BigBlueButton θέλει να αξιοποιήσει το οικοσύστημα και την τεχνολογία Matrix για να παρέχει την καλύτερη εμπειρία εικονικής τάξης.

Το Element  σχεδιάζει της ανάπτυξη ενός γραφικού στοιχείου BigBlueButton που θα προσφέρει μια εγγενή εμπειρία ενσωμάτωσης παρόμοια με την ενσωματωμένη λειτουργία Element Call. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να ξεκινήσουν μια συνεδρία  BigBlueButton μέσα από το Element, παρέχοντας προηγμένο whiteboard, κοινές σημειώσεις, δημοσκοπήσεις και, στο μέλλον, ακόμη και αίθουσες επιμέρους συζητήσεων.

Πηγή άρθρου: https://element.io/blog/

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Το Fedora Project είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Fedora Linux, Fedora Linux 40, είναι πλέον διαθέσιμη. Για υπολογιστές, αυτή η έκδοση διαθέτει το GNOME 46 και το KDE Plasma 6 (με χρήση γραφικών Wayland). Διαθέτει επίσης πρόσφατα ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις σε πολλά πακέτα λογισμικού από ολόκληρο το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι πλήρως ενημερωμένο πριν κάνετε αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

CentOS Stream 10 & RHEL 10 branch point

Το Fedora Linux 40 έρχεται γεμάτο με νέες δυνατότητες και αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Fedora Linux είναι επίσης αξιοσημείωτη ως το branch point για το CentOS Stream 10. Το CentOS Stream είναι η επόμενη σημαντική έκδοση της διανομής CentOS Stream κυλιόμενης κυκλοφορίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται το θεμέλιο για την επόμενη μεγάλη έκδοση του Red Hat Enterprise Linux , RHEL 10. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανοδικής καινοτομίας στο Fedora θα αρχίσουν να λειτουργούν downstream με την εταιρική εγγύηση για την οποία είναι γνωστή η RHEL.

Παρουσίαση των Fedora Atomic Desktops

Το Fedora Linux 40 επιστρέφει μια κλασική επωνυμία στους χρήστες του, με μια νέα ανατροπή: παρουσιάζει τα Fedora Atomic Desktops! Όλες οι παραλλαγές του Fedora που βασίζονται σε rpm-ostree, συμπεριλαμβανομένων των Silverblue, Kinoite, Sway και Budgie, θα ομαδοποιηθούν στην επωνυμία Fedora Atomic Desktops. Το λειτουργικό σύστημα Sericea είναι πλέον γνωστό ως Fedora Atomic Sway.

Containers IoT με δυνατότητα εκκίνησης

Στο Fedora Linux 40, μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε container με δυνατότητα εκκίνησης IoT, έναν νέο τρόπο δημιουργίας και παράδοσης περιεχομένου OS-tree μέσω μοτίβων εγγενών στο cloud.

Πρόοδος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Fedora Linux 40 έχει τώρα δύο πρόσφατα ενσωματωμένα πακέτα AI. Τα PyTorch και ROCm 6 είναι πλέον διαθέσιμα στην πιο πρόσφατη έκδοση, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο μηχανικής μάθησης υψηλής ζήτησης που χρησιμοποιείται ευρέως για την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και άλλες εφαρμογές AI.

Το PyTorch παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την κατασκευή και τη δοκιμή πολύπλοκων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Η τρέχουσα έκδοση επιτρέπει τον υπολογισμό που βασίζεται σε CPU ως πρώτο βήμα για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό εργαλείο. Η υποστήριξη Accelerator έχει προγραμματιστεί για μελλοντικές εκδόσεις. Το ROCm 6 ενεργοποιεί τη νεότερη κορυφαία GPU κέντρου δεδομένων, την AMD Instinct MI300, καθώς και τις προηγούμενες ενεργοποιημένες GPU.

Μεταφορά στη σύγχρονη C

Αυτή η έκδοση του Fedora περιλαμβάνει μια μετάβαση από έναν παλαιότερο μεταγλωττιστή C σε μια πιο σύγχρονη stack C. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Fedora Linux 40 θα έχουν το πλεονέκτημα των σαφέστερων μηνυμάτων σφάλματος αποτυχίας κατασκευής.

Μεμονωμένη, σταθερή εκχώρηση διεύθυνσης MAC για Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα στο Fedora 40 είναι η δυνατότητα εκχώρησης μιας τυχαίας αλλά σταθερής διεύθυνσης MAC στη σύνδεση Wi-Fi ενός χρήστη, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές και τους χειριστές δικτύου, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σταθερές, αξιόπιστες συνδέσεις στο Wi. -Fi χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητά τους.

Οι εικόνες Cloud Edition είναι πλέον κατασκευασμένες με Kiwi

Το Fedora Cloud Edition έχει μεταφέρει τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων στη χρήση του Kiwi. Αυτό φέρνει το Fedora και το έργο Kiwi πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική σχέση εργασίας μεταξύ της ομάδας εργασίας μας στο Cloud και των upstream συντηρητών. Επιπλέον, η χρήση του Kiwi για τη δημιουργία των εικόνων cloud θα επιτρέψει στις εικόνες Fedora να δημιουργηθούν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και διανομές χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι δρομείς, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους καθορισμένο σενάριο στη δημιουργία εικόνων και υποστηρίζει πολλούς τύπους κατασκευής, όπως ISO , ακατέργαστους δίσκους και containers. Η δημιουργία εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο ποικίλη και προσβάσιμη όσο στο Fedora Linux 40.

Ενημερώσεις λειτουργιών

Νέοι μεταγλωττιστές και εργαλεία

Τόσο το LLVM/Clang όσο και η αλυσίδα εργαλείων GNU έχουν ενημερωθεί σε νέες εκδόσεις, φέρνοντας στους χρήστες τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, βελτιώσεις, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

KDE Plasma 6

Το KDE Plasma έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση 6! Αυτή η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στις προσφορές για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές και το stack είναι χτισμένο σε Qt 6, που σημαίνει σημαντικές αναβαθμίσεις σε QML & Qt Quick και υποστήριξη για Vulkan.

Podman 5

Η τελευταία έκδοση του Podman είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux 40! Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερο χρόνο στη διατήρηση των αρχείων container.conf και μια καλύτερη εμπειρία CLI, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα αυτής της ενημέρωσης.

Ταχύτερες ενημερώσεις πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων DNF πλέον εντοπίζει πότε απαιτούνται πλήρη μεταδεδομένα λίστας αρχείων και δεν τα κατεβάζει διαφορετικά. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την κατανάλωση μνήμης και CPU.

Η Python 3.7 αποσύρεται

Το πακέτο Python 3.7 αποσύρεται σε αυτήν την έκδοση, με ημερομηνία λήξης ζωής να έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Fedora 40

Το Fedora Linux 40 είναι διαθέσιμο για λήψη τώρα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το Fedora Linux, ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες αναβάθμισης (τερματικό ή γραφικό τρόπο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες δυνατότητες στο Fedora Linux 40, ανατρέξτε στις σημειώσεις έκδοσης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, επισκεφτείτε το φόρουμ υποστήριξης χρηστών Ask Fedora, το οποίο περιλαμβάνει μια κατηγορία για συνήθη προβλήματα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://eiosifidis.blogspot.com

Ubuntu! Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, 24.04, της διανομής Ubuntu! Μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο site. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στις σημειώσεις της έκδοσης πρίν την αναβάθμιση ή την εγκατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι βγαίνει σε πολλές "γεύσεις" ;-)

  • Ubuntu με άρωμα GNOME
  • Edubuntu για το σχολείο
  • Kubuntu με γεύση KDE
  • Lubuntu για ελαφριές επιδόσεις
  • Budgie για απλότητα
  • Mate για ένα αναδρομικό μέλλον
  • Ubuntu Studio για το στούντιο
  • Unity για μια φορά ακόμα
  • Xubuntu για τους λάτρεις του XFCE
  • Kylin για την Άπω Ανατολή
  • Cinnamon με άρωμα μέντα και κανέλα

 

Καλά κατεβάσματα! Torrents μπορείτε να βρείτε εδώ: https://torrent.ubuntu.com/tracker_index

Φέτος είναι τα 20τα γενέθλια του Ubuntu και σήμερα κυκλοφόρησε η νέα LTS έκδοσή του συνοδευόμενο από ένα νέο διαφημιστικό σπότ Περισσότερα, δείτε στην επίσημη ανακοίνωση : Όπως επίσης και την ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Ubuntu
Η 10η LTS έκδοση της Canonical θέτει ένα νέο πρότυπο στη μηχανική απόδοσης, την ασφάλεια των επιχειρήσεων και την εμπειρία προγραμματιστή. Το Ubuntu 24.04 LTS βασίζεται στις εξελίξεις των τριών τελευταίων ενδιάμεσων εκδόσεων καθώς και στις συνεισφορές προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα από όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσει μια ασφαλή, βελτιστοποιημένη και μελλοντική πλατφόρμα.

Η Κοινοπραξία GovTech Connect  εκπόνησε την μελέτη “Technology Scanning Study to support the development of a Foresight Study within the GovTech Connect Pilot Project,”   για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή GD CNECT τον Φεβρουάριο του 2024.

Στην προκαταρκτική της  έκδοση για πρόωρη δημοσίευση, η μελέτη στοχεύει να εξερευνήσει το τεχνολογικό τοπίο στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, εστιάζοντας στην ενσωμάτωσή του με το οικοσύστημα GovTech. Η μελέτη αξιολογεί τον αντίκτυπο διαφόρων τεχνολογιών στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech μέσω μιας ολοκληρωμένης εξέτασης των κύριων κατηγοριών τεχνολογίας: Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογίες Επικοινωνίας, Υπολογιστικές Υποδομές, Τεχνολογίες Κατανεμημένης Λογιστικής, Ψηφιακή Ταυτότητα και Ασφάλεια, Immersive Technologies, Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Έξυπνες Συσκευές και Τεχνολογίες Λογισμικού και Υπηρεσιών.

Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως κομβική δύναμη, οδηγώντας τις προόδους στην εξατομίκευση των δημόσιων υπηρεσιών, τη λήψη αποφάσεων και τη συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν κινδύνους που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος μετριασμού αυτών των κινδύνων κατά τη συνεργασία με μικρούς προμηθευτές παραμένει μια σημαντική πτυχή.
  • Η ενσωμάτωση των δικτύων  5G μεταμορφώνει τις κυβερνητικές λειτουργίες διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες και υποστηρίζοντας μια σειρά άλλων τεχνολογιών.
  • Υπολογιστικές υποδομές όπως το cloud computing επιτρέπει την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους, ενώ η Distributed Ledger Technologies υπόσχεται ενισχυμένη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στις δημόσιες λειτουργίες.
  • Στη σφαίρα της  Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας, οι εξελίξεις εξορθολογίζουν τις αλληλεπιδράσεις κυβέρνησης-πολίτη, με πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα να πιέζουν τα όρια της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών.
  • Η Immersive Technologies ανοίγει νέους δρόμους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ενισχύει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις, αντικατοπτρίζοντας μια αυξανόμενη τάση προς ένα πιο διασυνδεδεμένο πλαίσιο δημόσιας υπηρεσίας.
  • Το λογισμικό και οι τεχνολογίες υπηρεσιών συνεχίζουν να στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, διευκολύνοντας ισχυρά ψηφιακά οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη δυναμική και γεμάτη δυνατότητες φύση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος GovTech, προτείνοντας συστάσεις πολιτικής:

  • Ενσωμάτωση AI και Ηθικά Πλαίσια: Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρά δεοντολογικά πλαίσια για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση δεδομένων και την αλληλεπίδραση των πολιτών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν εμποδίζει την καινοτομία νέων και μικρών εταιρειών όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Ανάπτυξη 5G και ψηφιακό χάσμα: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη της υποδομής 5G, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και προωθώντας τη διαλειτουργικότητα των δικτύων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σοβαρού περιφερειακού ψηφιακού χάσματος στην Ευρώπη.
  • Παροχή κινήτρων για Cloud και Edge Computing: Επένδυση στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης του cloud και της υιοθέτησης υπολογιστών αιχμής στον δημόσιο τομέα, και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της κυριαρχίας των δεδομένων. Παροχή κινήτρων για τα test beds και τα ρυθμιστικά sandbox ως ασφαλή περιβάλλοντα για την κατανόηση των κινδύνων και των οφελών της τεχνολογίας.
  • Blockchain για τη διαφάνεια: Προσεκτική μελέτη της εφαρμογής των Τεχνολογιών Κατανεμημένης Λογιστικής για τη βελτίωση της διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στα δημόσια αρχεία. Πλαίσιο ρυθμιστικών εκ των προτέρων πολιτικών που μπορούν να δώσουν κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να γίνουν παίκτες στην αγορά.
  • Καθολική Ψηφιακή Ταυτότητα: Εξετάστε την καθολική υιοθέτηση και τυποποίηση πλαισίων ψηφιακής ταυτότητας για τον εξορθολογισμό της παροχής δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
  • Επενδύσεις Έξυπνης Πόλης: Υποστήριξη πρωτοβουλιών IoT σε έργα αστικής και αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία έξυπνων πόλεων που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο μέσω καλύτερης διαχείρισης πόρων.
  • Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας: Επένδυση και υποστήριξη των τεχνολογιών  AR και VR για σκοπούς κατάρτισης, εκπαίδευσης και αφοσίωσης των πολιτών, ευθυγραμμίζοντας με το ευρύτερο όραμα μιας ψηφιακά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Ενθάρρυνση της εκπαίδευσης των περιθωριοποιημένων και
  • Ασφάλεια Δεδομένων και Απόρρητο: Ενίσχυση της εστίασης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών μέσω αυστηρών πολιτικών και της ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ασφάλειας.
  • Διατομεακή Συνεργασία: Ενθάρρυνση της διατομεακής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αξιοποιώντας κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες και πιλοτικά έργα για τη δοκιμή.

Διαβάστε το προσχέδιο της μελέτης εδώ

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι παντού, με μελέτες να υπολογίζουν ότι υπάρχει στο 96% περίπου των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε. Ποιες είναι όμως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού; Μια πιθανή απειλή για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού διαφαίνεται με τη μορφή μιας συνεχιζόμενης αγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά το Bitcoin και τους βασικούς προγραμματιστές του.

Το Bitcoin (BTC) είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 και λειτουργεί υπό το Άδεια Ανοιχτού Λογισμικού MIT. Μετά την εξαφάνιση του δημιουργού του, μια ομάδα προγραμματιστών λογισμικού συνέχισε να αναπτύσσει το Bitcoin ανεξάρτητα. Επί του παρόντος, ο Δρ Κρεγκ Ράιτ, που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δημιουργός του Bitcoin, μηνύει τους προγραμματιστές Bitcoin στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της εταιρείας του, Tulip Trading Limited (Tulip). Αυτή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχασε Bitcoin αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών λόγω πειρατείας που έθεσε σε κίνδυνο τα ιδιωτικά κλειδιά, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόσβαση στα κεφάλαια. Σε αυτή τη δίκη, η Tulip απαιτεί από τους προγραμματιστές του Bitcoin να παρέχουν πρόσβαση στα χαμένα Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι οι προγραμματιστές έχουν νομική υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση ή να προσφέρουν δίκαιη αποζημίωση ή αποζημίωση.

Ως εκ τούτου, αυτή η νομική υπόθεση εφιστά επί του παρόντος την προσοχή στο θέμα της ευθύνης των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού, ιδιαίτερα στον βαθμό στον οποίο είναι υπεύθυνοι έναντι των χρηστών τους.

Γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου: Οι προγραμματιστές δεν έχουν νομικά καθήκοντα ή καθήκον φροντίδας σε αυτήν την περίπτωση, αλλά έχουν ορισμένα καθήκοντα σε ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε εάν οι προγραμματιστές λογισμικού και οι ελεγκτές δικτύων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φέρουν νομικές υποχρεώσεις έναντι των κατόχων κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στο λογισμικό τους. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των προγραμματιστών, αναφέροντας ότι ως «κυμαινόμενο σώμα ατόμων», οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να διατηρήσουν ρεαλιστικά τις συνεχείς υποχρεώσεις. Το δικαστήριο απέρριψε την ιδέα ότι οι προγραμματιστές πρέπει να υποχρεωθούν να παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού κατόπιν αιτήματος των κατόχων ψηφιακών στοιχείων, τονίζοντας την απουσία οποιασδήποτε ρητής δέσμευσης ή διαβεβαίωσης από τους προγραμματιστές. Όσον αφορά τους υποτιθέμενους αδικοπραξίες, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι προγραμματιστές δεν όφειλαν στην Tulip καθήκον φροντίδας, τονίζοντας ότι η απώλεια της Tulip ήταν αποκλειστικά οικονομική.

Το καθήκον φροντίδας είναι μια νομική ευθύνη που επιβάλλεται σε ένα άτομο και το οποίο απαιτεί από αυτό να ακολουθεί ένα επίπεδο εύλογης φροντίδας όταν διεξάγει οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άλλους.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις,οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην βλάψουν τα συμφέροντα των χρηστών και μπορεί να έχουν την υποχρέωση να διορθώσουν σφάλματα ή σφάλματα στο σύστημα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε  την αποποίηση ευθύνης στην άδεια MIT, η οποία σε γενικές γραμμές αποποιείται την ευθύνη για ζητήματα λογισμικού. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επιβεβαίωσε εάν αυτή η αποποίηση ευθύνης απαλλάσει  τους προγραμματιστές του BTC Network  από την ευθύνη για τη λειτουργία του. Αυτό είναι επειδή:

  • η αποποίηση ευθυνών της άδειας MIT δεν έχει χρησιμοπιηθεί  ποτέ δικαστικά και το δικαστήριο είναι ελεύθερο να αποφασίσει και να δημιουργήσει προηγούμενο.
  • τέτοιες δηλώσεις αποποίησης ευθυνών δεν εντοπίζονται εύκολα όταν χρησιμοποιείται λογισμικό.

Γνώμη του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου: Μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι προγραμματιστές οφείλουν ορισμένα νομικά καθήκοντα καταπιστεύματος

Κατόπιν έφεσης, το Εφετείο (το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο στο ΗΒ) ανέτρεψε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ότι οι προγραμματιστές οφείλουν νομικά καθήκοντα στους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Το δικαστήριο σημείωσε τον αποκλειστικό έλεγχο του κώδικα λογισμικού Bitcoin από μια μικρή ομάδα προγραμματιστών και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό όλων των κατόχων Bitcoin, που μοιάζει με ευθύνες καταπιστευματικότητας. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι μόνο λίγοι προγραμματιστές έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον κώδικα λογισμικού Bitcoin στο GitHub. Για παράδειγμα, εάν ένας κάτοχος Bitcoin παρατηρήσει ένα σφάλμα, δεν μπορεί να το διορθώσει επειδή μόνο οι προγραμματιστές με πρόσβαση μπορούν να το κάνουν και πρέπει να συμφωνήσουν να το κάνουν. Στα μάτια του δικαστηρίου, αυτό είναι μια σαφής άσκηση της de facto εξουσίας των προγραμματιστών. Το δικαστήριο έχασε τελείως το σημείο ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει άλλους να εφαρμόσουν μια διόρθωση στον κώδικα – αυτό είναι μέρος της θεμελιώδης ελευθερίας που συνοδεύει το Ελεύθερο Λογισμικό: εάν οι προγραμματιστές ενός συγκεκριμένου αποθετηρίου αρνηθούν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διορθώσεις, η κοινότητα μπορεί να διαχωρίσει το έργο και να παρακάμψει αυτούς τους προγραμματιστές.

Επιπλέον, ο κώδικας είναι γλώσσα. Η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την έκφραση και στη γλώσσα του κώδικα του υπολογιστή. Η επιβολή δυσανάλογων καθηκόντων στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού τους αναγκάζει να αλλάξουν τον κώδικά τους, και ως εκ τούτου παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Το δικαστήριο παρατήρησε επίσης ότι οι προγραμματιστές έχουν θετικό καθήκον να διορθώσουν σφάλματα και σφάλματα κώδικα και αρνητικό καθήκον να απέχουν από το να ενεργούν για δικό τους συμφέρον.

Συνοπτικά, η υπόθεση του Tulip εγείρει σημαντικά νομικά ερωτήματα και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Tulip πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία των υποτιθέμενων κλεμμένων bitcoin σε προκαταρκτική δίκη.

Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού;

Το κοινό δίκαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (και σε άλλες χώρες) αναπτύσσεται μέσω δικαστικών αποφάσεων και προηγούμενων. Όταν ένα δικαστήριο λαμβάνει μια απόφαση σε μια υπόθεση, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως οδηγός για μελλοντικές υποθέσεις με παρόμοιες περιστάσεις. Τα κατώτερα δικαστήρια πρέπει γενικά να ακολουθούν τα προηγούμενα που ορίζονται από τα ανώτερα δικαστήρια. Τα δικαστήρια σε χώρες κοινού δικαίου τείνουν επίσης να δανείζονται έννοιες και προηγούμενα από άλλες χώρες, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο τοπικό προηγούμενο. Ο νόμος και η νομική βιβλιογραφία σχετικά με τα καθήκοντα των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού είναι υπανάπτυκτα και σχεδόν ανύπαρκτα. Αν η Tulip τα καταφέρει στην υπόθεση της, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα διεθνές νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τις πύλες σε δικαστικές αγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρήστης Ελεύθερου Λογισμικού θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τους προγραμματιστές για εικαζόμενες παραβάσεις καθήκοντος.

Το διαχειριστικό καθήκον, όπως ισχυρίζεται η Tulip, αναφέρεται στη νομική υποχρέωση ενός προσώπου ή μιας οντότητας να ενεργεί προς το βέλτιστο συμφέρον άλλου μέρους, που συνήθως αναφέρεται ως ο δικαιούχος ή ο εντολέας. Αυτό το καθήκον χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και εξάρτηση από τον καταπιστευματοδόχο να ενεργεί ηθικά και υπεύθυνα για λογαριασμό του δικαιούχου. Υποχρεώσεις διαχείρισης υπάρχουν μόνο σε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις, όπως αυτές των διαχειριστών, των δικηγόρων, των αντιπροσώπων, των εταίρων και των διευθυντών εταιρειών. Η ανάθεση αυτών των καθηκόντων σε προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού είναι άνευ προηγουμένου και δυσανάλογη.

Η παραγωγή Ελεύθερου Λογισμικού, καταλύτης για την τεχνολογική καινοτομία, βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές. Η επιβολή  διαχειριστικών υποχρεώσεων (ή τυχόν δυσανάλογων υποχρεώσεων) στους προγραμματιστές θα μπορούσε να τους αποτρέψει από τη συμμετοχή σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού, φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, όπου οι προγραμματιστές επιλέγουν πιο περιοριστική αδειοδότηση ή απέχουν από την κοινή χρήση του κωδικού τους ή κυκλοφορούν το λογισμικό μόνο σε δικαιοδοσίες όπου δεν υπάρχουν υποχρεώσεις από τον φόβο της δικαστικής διαμάχης. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επίδρασης θα ήταν καταστροφικά. καταπνίγοντας την καινοτομία και δυνητικά αναστέλλοντας την πρόοδο συγκεκριμένων προσπαθειών Ελεύθερου Λογισμικού.

Στην ουσία, εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Tulip, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες που μπορεί να είναι επιζήμιες για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να επιλύσουν αυτά που τα δικαστήρια θεωρούν προβληματικά ζητήματα.
  2. Στο μέλλον, τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να μην προκαλούν σφάλματα που επηρεάζουν τους χρήστες. Αυτό μπορεί δυνητικά να εκθέσει τους προγραμματιστές σε δικαστικές αγωγές επειδή απλώς παρατήρησαν ένα σφάλμα ή δεν εντόπισαν ένα σφάλμα.
  3. Τα δικαστήρια μπορούν επίσης να επιβάλλουν υποχρεώσεις στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού που απαιτούν από αυτούς να θέτουν σε κίνδυνο τις εγγυήσεις κρυπτογραφικής ακεραιότητας του λογισμικού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντολές για την αποδυνάμωση των αλγορίθμων κρυπτογράφησης ή την παροχή πρόσβασης σε κερκόπορτα, υπονομεύοντας άμεσα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου των χρηστών και του απορρήτου των δεδομένων. Τέτοιες εντολές δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο μόνο την αποτελεσματικότητα του λογισμικού κρυπτογράφησης αλλά και τα εργαλεία όπως η ασφαλής διαγραφή αρχείων ή η ανάκτηση δεδομένων.

Η ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού ευδοκιμεί με τις συλλογικές προσπάθειες προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, που εξελίσσεται συνεχώς. Η αυτονομία των προγραμματιστών που είναι εγγενής στο Ελεύθερο Λογισμικό δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από τον φόβο της άδικης δίκης. Η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη παραμένει σε εγρήγορση για την προστασία από απειλές για την αυτονομία των προγραμματιστών που θα μπορούσαν να καταπνίξουν την καινοτομία. Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχιών, καλούμε τους προγραμματιστές να επιμείνουν στο ανεκτίμητο έργο τους χωρίς φόβο.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Fedora 40 ReleaseΚυκλοφόρησε η νέα έκδοση, 40, της διανομής Fedora! Μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο site, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα Release Notes και στην επίσημη ανακοίνωση. Διατίθεται σε εκδόσεις για:

  • Workstation
  • Server
  • Cloud

 

Καλά κατεβάσματα!

Στις 11 Απριλίου 2024, ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη έχει γίνει επίσημα μέρος της έννομης τάξης της ΕΕ, καθώς και της έννομης τάξης κάθε κράτους μέλους. Από τη νήσο Μαδέρα έως την πόλη του Ελσίνκι, οι νέες διατάξεις της, οι περισσότερες από τις οποίες θα εφαρμοστούν εντός τριών μηνών, θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ θα βελτιώσουν θεμελιωδώς τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να εφαρμόζεται ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη, ο οποίος εκπληρώνει τις εκκλήσεις για καλύτερες, διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ, λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Γιοχάνες Χαν. Ο νόμος αυτός θέτει τις βάσεις για έναν αποτελεσματικό, διασυνδεδεμένο δημόσιο τομέα της ΕΕ και για έναν χωρίς αποκλεισμούς, διαφανή και υπεύθυνο ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη και επεκτείνει την πρόσβαση σε ψηφιακές διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Με 150 εκατ πολίτες της ΕΕ ζώντας σε παραμεθόριες περιοχές και 2 εκατομμύρια άτομα που μετακινούνται μεταξύ κρατών μελών, ο νόμος θα είναι προς όφελος πολλών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων.

Στο μέλλον, τα οφέλη του νόμου θα γίνουν πιο εμφανή μέσω της χρήσης διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που βασίζονται στη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Η αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διπλωμάτων ή επαγγελματικών προσόντων, η ανταλλαγή δεδομένων οχημάτων για οδική ασφάλεια ή πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία, πρόσβαση σε δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, τελωνεία, διαπίστευση δημόσιου διαγωνισμού, ψηφιακές άδειες οδήγησης, εμπορικά μητρώα,… οι υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν με τον νόμο.

Τέσσερις βασικοί πυλώνες 

Η προσέγγιση του νόμου θα είναι η εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

  • Η δημιουργία ενός πλαισίου διακυβέρνησης πολλαπλών επιπέδων για τον καθορισμό της ατζέντας διαλειτουργικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για κοινές λύσεις διαλειτουργικότητας.
    Αυτό το πλαίσιο θα διευθύνεται από το Συμβούλιο Διαλειτουργικής Ευρώπης και θα υποστηρίζεται από την Κοινότητα Διαλειτουργικής Ευρώπης.
  • Η εισαγωγή υποχρεωτικών αξιολογήσεων διαλειτουργικότητας για τις διαλειτουργικές ανά σχεδιασμό δημόσιες υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025. Αυτή η υποχρέωση θα βοηθήσει τους φορείς του δημόσιου τομέα να διερευνήσουν και, όπου χρειάζεται, να αντιμετωπίσουν πτυχές διασυνοριακής διαλειτουργικότητας στη φάση του σχεδιασμού.
    Το συμβούλιο και η Επιτροπή θα παράσχουν τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία. Για αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές αξιολογήσεων, σύντομα θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή, στην οποία έχουν εγγραφεί 50 δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ (από τοπικό έως ευρωπαϊκό επίπεδο).
  • Ενσωμάτωση της κοινής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης λύσεων διαλειτουργικότητας μεταξύ της δημόσιας διοίκησης, που υποστηρίζεται από το one-stop-shop for λύσεις «Ευρωπαϊκή Διαλειτουργική πύλη.
    Η εγκατάσταση αυτής της Πύλης θα ξεκινήσει από την πύλη Joinup.
  • Ενισχυμένη υποστήριξη καινοτομίας και πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, των ρυθμιστικών sandboxes για πειραματισμούς πολιτικής, GovTech και έργα υποστήριξης εφαρμογής πολιτικής, για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την κλιμάκωση λύσεων.

Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη λύσεων διαλειτουργικότητας, με τη συμμετοχή ΜΜΕ, ερευνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο νόμος, που προτάθηκε από την Επιτροπή, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ψηφιακών πολιτικών. Ο νόμος συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας, όπως η διάθεση του 100% των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο έως το 2030.

Η εφαρμογή του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης (DIGITAL). Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, ο νόμος αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Fedora Logo
Το Fedora Project είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Fedora Linux, Fedora Linux 40, είναι πλέον διαθέσιμη. Για υπολογιστές, αυτή η έκδοση διαθέτει το GNOME 46 και το KDE Plasma 6 (με χρήση γραφικών Wayland). Διαθέτει επίσης πρόσφατα ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις σε πολλά πακέτα λογισμικού από ολόκληρο το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι πλήρως ενημερωμένο πριν κάνετε αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

CentOS Stream 10 & RHEL 10 branch point

Το Fedora Linux 40 έρχεται γεμάτο με νέες δυνατότητες και αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Fedora Linux είναι επίσης αξιοσημείωτη ως το branch point για το CentOS Stream 10. Το CentOS Stream είναι η επόμενη σημαντική έκδοση της διανομής CentOS Stream κυλιόμενης κυκλοφορίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται το θεμέλιο για την επόμενη μεγάλη έκδοση του Red Hat Enterprise Linux , RHEL 10. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανοδικής καινοτομίας στο Fedora θα αρχίσουν να λειτουργούν downstream με την εταιρική εγγύηση για την οποία είναι γνωστή η RHEL.

Παρουσίαση των Fedora Atomic Desktops

Το Fedora Linux 40 επιστρέφει μια κλασική επωνυμία στους χρήστες του, με μια νέα ανατροπή: παρουσιάζει τα Fedora Atomic Desktops! Όλες οι παραλλαγές του Fedora που βασίζονται σε rpm-ostree, συμπεριλαμβανομένων των Silverblue, Kinoite, Sway και Budgie, θα ομαδοποιηθούν στην επωνυμία Fedora Atomic Desktops. Το λειτουργικό σύστημα Sericea είναι πλέον γνωστό ως Fedora Atomic Sway.

Containers IoT με δυνατότητα εκκίνησης

Στο Fedora Linux 40, μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε container με δυνατότητα εκκίνησης IoT, έναν νέο τρόπο δημιουργίας και παράδοσης περιεχομένου OS-tree μέσω μοτίβων εγγενών στο cloud.

Πρόοδος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Fedora Linux 40 έχει τώρα δύο πρόσφατα ενσωματωμένα πακέτα AI. Τα PyTorch και ROCm 6 είναι πλέον διαθέσιμα στην πιο πρόσφατη έκδοση, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο μηχανικής μάθησης υψηλής ζήτησης που χρησιμοποιείται ευρέως για την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και άλλες εφαρμογές AI.

Το PyTorch παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την κατασκευή και τη δοκιμή πολύπλοκων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Η τρέχουσα έκδοση επιτρέπει τον υπολογισμό που βασίζεται σε CPU ως πρώτο βήμα για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό εργαλείο. Η υποστήριξη Accelerator έχει προγραμματιστεί για μελλοντικές εκδόσεις. Το ROCm 6 ενεργοποιεί τη νεότερη κορυφαία GPU κέντρου δεδομένων, την AMD Instinct MI300, καθώς και τις προηγούμενες ενεργοποιημένες GPU.

Μεταφορά στη σύγχρονη C

Αυτή η έκδοση του Fedora περιλαμβάνει μια μετάβαση από έναν παλαιότερο μεταγλωττιστή C σε μια πιο σύγχρονη stack C. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Fedora Linux 40 θα έχουν το πλεονέκτημα των σαφέστερων μηνυμάτων σφάλματος αποτυχίας κατασκευής.

Μεμονωμένη, σταθερή εκχώρηση διεύθυνσης MAC για Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα στο Fedora 40 είναι η δυνατότητα εκχώρησης μιας τυχαίας αλλά σταθερής διεύθυνσης MAC στη σύνδεση Wi-Fi ενός χρήστη, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές και τους χειριστές δικτύου, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σταθερές, αξιόπιστες συνδέσεις στο Wi. -Fi χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητά τους.

Οι εικόνες Cloud Edition είναι πλέον κατασκευασμένες με Kiwi

Το Fedora Cloud Edition έχει μεταφέρει τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων στη χρήση του Kiwi. Αυτό φέρνει το Fedora και το έργο Kiwi πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική σχέση εργασίας μεταξύ της ομάδας εργασίας μας στο Cloud και των upstream συντηρητών. Επιπλέον, η χρήση του Kiwi για τη δημιουργία των εικόνων cloud θα επιτρέψει στις εικόνες Fedora να δημιουργηθούν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και διανομές χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι δρομείς, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους καθορισμένο σενάριο στη δημιουργία εικόνων και υποστηρίζει πολλούς τύπους κατασκευής, όπως ISO , ακατέργαστους δίσκους και containers. Η δημιουργία εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο ποικίλη και προσβάσιμη όσο στο Fedora Linux 40.

Ενημερώσεις λειτουργιών

Νέοι μεταγλωττιστές και εργαλεία

Τόσο το LLVM/Clang όσο και η αλυσίδα εργαλείων GNU έχουν ενημερωθεί σε νέες εκδόσεις, φέρνοντας στους χρήστες τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, βελτιώσεις, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

KDE Plasma 6

Το KDE Plasma έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση 6! Αυτή η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στις προσφορές για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές και το stack είναι χτισμένο σε Qt 6, που σημαίνει σημαντικές αναβαθμίσεις σε QML & Qt Quick και υποστήριξη για Vulkan.

Podman 5

Η τελευταία έκδοση του Podman είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux 40! Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερο χρόνο στη διατήρηση των αρχείων container.conf και μια καλύτερη εμπειρία CLI, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα αυτής της ενημέρωσης.

Ταχύτερες ενημερώσεις πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων DNF πλέον εντοπίζει πότε απαιτούνται πλήρη μεταδεδομένα λίστας αρχείων και δεν τα κατεβάζει διαφορετικά. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την κατανάλωση μνήμης και CPU.

Η Python 3.7 αποσύρεται

Το πακέτο Python 3.7 αποσύρεται σε αυτήν την έκδοση, με ημερομηνία λήξης ζωής να έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Fedora 40
Το Fedora Linux 40 είναι διαθέσιμο για λήψη τώρα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το Fedora Linux, ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες αναβάθμισης (τερματικό ή γραφικό τρόπο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες δυνατότητες στο Fedora Linux 40, ανατρέξτε στις σημειώσεις έκδοσης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, επισκεφτείτε το φόρουμ υποστήριξης χρηστών Ask Fedora, το οποίο περιλαμβάνει μια κατηγορία για συνήθη προβλήματα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», το οποίο υλοποιήθηκε παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, στις 20 και 21 Απριλίου 2024.

Το Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 ήταν μία πρωτοβουλία στην οποία επιχειρήσεις, start-ups, δημόσιοι υπάλληλοι, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Ευεξίας, τόσο στον Δημόσιο Τομέα όσο και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης / Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ITE) / Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH), τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (GR digiGOV-innoHUB) και το Elevate Greece.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο Μαραθώνιο Καινοτομίας διαγωνίστηκαν 17 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες για την προσπάθεια τους να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν μια καινοτόμα και βιώσιμη ιδέα.

Με πολλή συγκίνηση και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων, το απόγευμα της Κυριακής 21/04, υβριδικά σε Ηράκλειο και Αθήνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Βραβεία Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Απονεμήθηκαν βραβεία στις τρεις ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία κατά την κρίση της Κριτικής Επιτροπής.

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Σενετάκη στην Ομάδα 411, νεοσύστατη επιχείρηση Grandmama, με μέλη της την Βίκυ Κλήμη – Chief Executive Officer, τον Γιώργο Λίβα – Chiet Technology Officer, την Βάσια Κοντού – Chief People Officer, η οποία συμμετείχε από το χώρο της Θερμοκοιτίδας / Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΘΕΑ (Αθήνα). Η ιδέα τους αφορά σε μια ολοκληρωμένη λύση για τη σύνδεση των ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και ασθενών με ειδικά εκπαιδευμένους και αξιόπιστους φροντιστές και νοσηλευτές μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, στην Ομάδα 420 νεοσύστατη επιχείρηση MEDIPASS, με μέλη της Effie Salta – Co-Founder | UX και τον Alex Mitsis – Software Engineer, οποία συμμετείχε από το χώρο της Θερμοκοιτίδας / Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΘΕΑ (Αθήνα). Η ιδέα τους αφορά στην φροντίδα της γονιμότητας μέσω μίας πρωτοποριακής πλατφόρμας

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριο Ταβερναράκη, στην oμάδα  της μικρομεσαίας επιχείρησης Physiopal με εκπρόσωπό της τον Γιάννη Τσουβαλάκη – Φυσιοθεραπευτής. Η ιδέα της εστιάζει σε ηλικιωμένους, άτομα σε ανάρρωση που εκτελούν ασκήσεις φυσιοθεραπείας και αρχάριους

Απονεμήθηκαν και μη χρηματικά βραβεία, που αφορούν σε υπηρεσίες από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (STEPC) του ΙΤΕ, τη Θερμοκοιτίδα / Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) και το Cluster HDHC στις εξής διαγωνιζόμενες ομάδες:

  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Εφαρμογή για κινητά, για αυτοδιαχείριση της ΠΑΝ,  υπηρεσίες από STEPC
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων με RFID, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» ,υπηρεσίες από το STEPC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Dermacare ,υπηρεσίες από το STEPC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο grandmama μ υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο medipass , υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο PhysioPal, υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Dermacare,  υπηρεσίες από το Cluster HDHC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Μητρώο Ασθενών με χρόνια αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα,  υπηρεσίες από το Cluster HDHC.

Επίσης, απονεμήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Έπαινος στην πιο διακεκριμένη ομάδα δημοσίων λειτουργών, ήτοι:

  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων με RFID, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο»

Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα (3.500€, 1.800€ και 700€ για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα), καθώς και τιμητικά δώρα από το Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης), την Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Ε.Β.Ε.Α. και το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

Κριτική Επιτροπή Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Τα Μέλη Κριτικής Επιτροπής  

  • κ. Γυπάκης Αντώνιος αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της ΓεΓΕΚ, ως συντονιστής),
  • κ. Κοκκάλας Χρήστος (Προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Καινοτομίας, Γ.Δ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Υπουργείο Εσωτερικών),
  • κ. Ματσόπουλος Φάνης (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.),
  • κ. Μελίδης Αλέξανδρος (Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών– ΕΕΛΛΑΚ),
  • κ. Παπαδεράκης Αντώνιος (Ειδικός Σύμβουλος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης),
  • κ. Σπανάκης Εμμανουήλ (Ιδρυτής COO της TRAQBEAT, Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ι.Τ.Ε., Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης) και
  • κ. Τζίτζικας Ιωάννης (Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε.).
Μέντορες Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Οι Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις του  ΙΤΕ

  • Καραντώνης Ηρακλής (Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας),
  • Κουτσιούλης Δημήτρης (Διευθύνων Σύμβουλος ENZYQUEST IKE),
  • Κυπριωτάκης Γιώργος (Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων & ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων),
  • Μακριδάκη Μαρία (Υπεύθυνη Καινοτομίας & Επιχειρηματικής Ανάπτυξής), 
  • Μαυρογιάννης Γιάννης (Οικονομολόγος MBA, Σύμβουλος Ανάπτυξης),
  • Μπελούκας Ιωσήφ (Διευθυντής , Dataend analytics Leader, PWC),
  • Πετσετάκης Παντελής (Ορκωτός Λογιστής & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Premium Audit ΑΕ),
  • Στρατάκης Μανώλης (Σύμβουλος καινοτομίας & Προσωπικής Εξέλιξης INNOBATICS),
  • Τζαγκαράκης Μιχάλης (Διευθύνων Επικοινωνίας & Marketinf Super Market Χαλκιαδάκης).

Οι Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις της Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντής νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.):

  • Νεκτάριος Πολυχρονίου, Δικηγόρος, Νομικές Υπηρεσίες,
  • Βασιλική Μουρελά, Σύμβουλος επιχειρήσεων,
  • Λέα Φιλιπποπούλου, Business Development Manager, Διευθύνουσα Σύμβουλος Prisma Consulting,
  • Μάνος Σοφιανόπουλος, Χημικός Μηχανικός Project Manager,
  • Πέτρος Ποδάρας, Μηχανικός Πληροφορικής, Δημήτρης Καρύδης, Senior Advisor,
  • Αντώνης Λιβιεράτος, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Χρήστος Βαΐτσης, Σύμβουλος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Γεωργάκης, Σύμβουλος Digital Marketing,
  • Στυλιανός Μαγουλάς, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά και φορολογικά,
  • Ευαγγελία Τζανουδάκη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων,
  • Ιωάννης Σουλιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης,
  • Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece,
  • Ναταλία Δεληγιώργη, Coach Trainer,
  • Σπύρος Καπετανάκης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, GR digiGOV-innoHUB.
  • Γιάννης Βρέτταρος (Ομάδες εργασίας ΕΕΛΛΑΚ)
  • Κίρκη Σχίζα, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας.
Οι Συνδιοργανωτές και η Οργανωτική Επιτροπή του Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 ευχαριστεί θερμά:
  • Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής τα οποία αξιολόγησαν τις προτάσεις των διαγωνιζόμενων Ομάδων
  • Τους Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/Ηράκλειο και της Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) 
  • Την ομάδα εθελοντριών/ εθελοντών, σε Ηράκλειο και Αθήνα που συνέβαλλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.
  • Τα στελέχη από το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης (ΙΒΟ), του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (STEP-C)  και από όλους τους συνδιοργανωτές του Μαραθωνίου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Πηγή: https://ibo.crete.gov.gr/hackathon-for-health-and-wellness-crete-2024-v

Oλοένα και περισσότερο η Ευρώπη μετασχηματίζεται από Ευρώπη των κρατών σε Ευρώπη των Περιφερειών και τελικά σε Ευρώπη των πόλεων.

Αυξάνονται οι πρωτοβουλίες Δημοτικών αρχών που ζητούν απευθείας χρηματοδοτικά εργαλεία, υπογράφουν διακηρύξεις για τοπικές πολιτικές που παρακάμπτουν τις πολιτικές των Εθνικών κυβερνήσεων κά.

Στον τομέα των δικαιωμάτων των πολιτών υπάρχει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ o οποίος βοηθούμενος από τοπικές αρχές και εμπειρογνώμονες δημιούργησε τον οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις πόλεις.

Άρα για να αξιολογήσουμε αν μια πόλη λειτουργεί ως πόλη “των ανθρώπινων δικαιωμάτων” μπορούμε να ανατρέξουμε στον παραπάνω οδηγό που είναι δομημένος σε τρεις άξονες.

  • Δεσμεύσεις
  • Δομές 
  • Εργαλεία

Έχουν λοιπόν στα χέρια τους οι Δημοτικές αρχές ένα εργαλείο δημιουργίας πολιτικών αλλά και οι πολίτες αξιολογούν τις Δημοτικές αρχές στηριζόμενοι σε γραπτές δεσμεύσεις υποχρεώσεων.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις πόλεις.

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/

Το Moodle, ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάθησης ανοικτού κώδικα, παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία πιστοποιημένη ενσωμάτωσή του – το Element, μια ασφαλής και κυρίαρχη πλατφόρμα επικοινωνίας σχεδιασμένη ειδικά για τον εκπαιδευτικό τομέα. Αυτή η ενσωμάτωση Αυτή η ενσωμάτωση αποκαλύπτει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων, εδραιώνοντας περαιτέρω τη δέσμευση του Moodle για την παροχή ενός ασφαλούς και διαδραστικού μαθησιακού περιβάλλοντος.

Element: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επικοινωνίας

Το Element, επίσης γνωστό ως Element Server Suite, λειτουργεί ως ένα συνδυασμένο εργαλείο messenger και συνεργασίας. Ενσωματώνει φωνητικές και βιντεοκλήσεις με βάση το ανοιχτό πρωτόκολλο επικοινωνίας Matrix, προσφέροντας μια ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία. Η πλατφόρμα μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου αυτοεξυπηρετούμενη ή να παρέχεται ως φιλοξενούμενη υπηρεσία, παρέχοντας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα την ευελιξία να διατηρούν την ψηφιακή κυριαρχία και τις ασφαλείς επικοινωνίες.

Βασικά χαρακτηριστικά της ενσωμάτωσης του Element και του Moodle

  1. Φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον εργασίας: Το Element προσφέρει μια ομαλή εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων και συνεργασίας, επικεντρωμένη σε διαισθητικές λειτουργίες φωνής και βίντεο. Είναι βελτιστοποιημένο για χρήση τόσο σε κινητές συσκευές όσο και σε επιτραπέζιους υπολογιστές.
  2. Σχεδιασμός με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής: Με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, το Element δίνει προτεραιότητα σε εμπιστευτικές συνομιλίες με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
  3. Πλήρης οργανωτικός έλεγχος: Η πλατφόρμα παρέχει ισχυρό διαχειριστικό έλεγχο, επιτρέποντας στα ιδρύματα να διαχειρίζονται την ταυτότητα και την πρόσβαση, τον έλεγχο και τη μετριοπάθεια με ευκολία, εξασφαλίζοντας ένα δομημένο και ασφαλές χώρο μάθησης.
  4. Ευελιξία εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας: Το Element προσφέρει ευέλικτες επιλογές ομοσπονδίας, επιτρέποντας την εσωτερική χρήση ή τη σύνδεση με εξωτερικές οντότητες, όπως άλλα σχολεία ή γονείς.
  5. Συγχρονισμός ομάδων: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν δωμάτια συνομιλίας βασισμένα στο Matrix για την επικοινωνία στα μαθήματα, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προστίθενται αυτόματα ως μέλη του δωματίου.
  6. Ανοιχτός κώδικας και πρωτόκολλο Matrix: Δεσμευμένο στις αρχές του ανοικτού κώδικα, το Element βασίζεται στο πρότυπο Matrix, προωθώντας την ανοικτή, διαλειτουργική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Σχετικά με το Element

Το Element, το οποίο ιδρύθηκε από την Amandine Le Pape και τον Matthew Hodgson, υποδεικνύει μια αποκεντρωμένη και ευέλικτη πλατφόρμα επικοινωνιών που βασίζεται στο ανοιχτό πρότυπο Matrix. Παρέχει σε άτομα και οργανισμούς την ανεξαρτησία να επικοινωνούν με ασφάλεια. Το Element θεωρείται μια εναλλακτική λύση με κυρίαρχα δεδομένα σε σχέση με τις κύριες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, προσφέροντας ολοκληρωμένη εποπτεία και έλεγχο που χαρακτηρίζει ένα εταιρικό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση με το Element ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αφοσίωση του Moodle να παρέχει ένα ασφαλές, ελκυστικό και διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας την ισχυρή πλατφόρμα επικοινωνίας του Element, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Moodle μπορούν πλέον να βιώσουν ένα νέο επίπεδο ψηφιακής κυριαρχίας και ασφάλειας στις εκπαιδευτικές τους επιδιώξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Element και την ενσωμάτωσή του με το Moodle, επισκεφθείτε τη σελίδα Certified Integration του Element, ξεκινώντας την επόμενη εποχή ασφαλούς και κυρίαρχης επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό τοπίο.

Πηγή: https://moodle.com/news/moodle-certified-integration-element-enhanced-communication/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
22/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Basics of Remote Sensing for Educators 2024
22/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
Hannover Messe 2024
Messegelände Hannover, Hannover
22/04/2024 – 24/04/2024
Ολοήμερο
PyCon DE & PyData Berlin 2024
Berlin Congress Center, Berlin
23/04/2024 – 24/04/2024
Ολοήμερο
Infobip Shift Miami
Perez Art Museum, Miami Florida
23/04/2024
Ολοήμερο
PHP[TEK] 2024
Sheraton O’Hare Hotel, Illinois
23/04/2024 – 25/04/2024
Ολοήμερο
Το Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024
Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Αθήνα
23/04/2024
10:00 – 14:30
Harnessing the power of data to tackle AMR -EOSC
SwissCore office, Brussels
23/04/2024
11:00 – 13:00
Third Working Group webinar on the revision of GeoDCAT-AP
23/04/2024
18:00 – 20:30
#online event: Design Thinking Training Workshop 2024
23/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
23/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Διαχείριση και εγκατάσταση Πολλαπλών Λειτουργικών Συστημάτων στον ίδιο Υπολογιστή»
24/04/2024 – 25/04/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Data Innovation Summit
24/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Cloud Day
24/04/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Bosnia and Herzegovina 2024 | hosted by University of Mostar
University of Mostar, Mostar
24/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
OPERAS Conference 2024
II Palaces, Zadar
24/04/2024
12:00 – 13:30
#online event: The Adoption of Persistent Identifiers in MENA: Challenges and Opportunities
24/04/2024
13:00 – 16:00
#hybrid event: Join the GovTech Startup Challenge – Revolutionizing Public Procurement Across Europe!
National Library of Lithuania, Vilnius
25/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
AndroidMakers by droidcon
The Belfry of Montrouge, Montrouge
25/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
EcoCompute Conference 2024
House of Communication, Munich, Germany, München
25/04/2024
Ολοήμερο
online event: WHAT’S KEEPING THESE CISOS AWAKE AT NIGHT? A FIRESIDE CHAT
25/04/2024
10:00 – 13:30
#online event: ECS Cluster Event
25/04/2024
15:00 – 16:30
Webinar: “The Open Gov Challenge in Europe”
25/04/2024
19:00 – 21:00
Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release Event – IEEE Student Branch of University of Western Macedonia, Kastoria
Αίθουσα Β1 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Kastoria
25/04/2024
20:00 – 21:00
Conf42 Golang 2024 – Online
26/04/2024 – 28/04/2024 Ολοήμερο Penguicon 2024
Ann Arbor Marriott Ypsilanti at Eagle Crest, Michigan
26/04/2024 – 28/04/2024
Ολοήμερο
Unix Friends and Users Campus
Furtwangen University, Furtwangen
26/04/2024
09:30 – 15:00
Συνάντηση Εργασίας για την καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στο Δημόσιο Τομέα
Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αιγάλεω
27/04/2024
Ολοήμερο
FLISOL 2024
27/04/2024
11:00 – 14:00
AI & Εκπαιδευτικοί
Αμφιθέατρο AGORA (Πάρκο Καινοτομίας Joist), Λάρισα
28/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά μαθηματα «Γνωστοί και άγνωστοι “ήρωες”: Οι πρωτοπόροι στην ιστορία των υπολογιστών»
Στις 12 Απριλίου 2024, από τις 10:00 έως τις 11:30 CET, το Data.europa Academy φιλοξένησε το διαδικτυακό σεμινάριο «Διαχείριση προσωπικών δεδομένων και αλτρουισμός: πώς και πότε τα άτομα εξουσιοδοτούνται να λαμβάνουν αποφάσεις κοινής χρήσης δεδομένων;», ολοκληρώνοντας μια σειρά σχετικά με τον Νόμο Διακυβέρνησης Δεδομένων (DGA).Η πρώτη συνεδρία εμβάθυνε στο νομικό πλαίσιο της DGA, με στόχο ... Read more

Το Φοιτητικό Παράρτημα του IEEE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu παρουσιάζουν το event “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release”.

Το event θα λάβει χώρα στην αίθουσα Β1 του πανεπιστημίου μας στις 25 Απριλίου του 2024 και ώρα 19:00.

Στο “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release Event” θα πραγματοποιηθούν:

  1. Παρουσίαση της ομάδας Kastoria Linux Society από τον Μάριο Ρούσσο, Coordinator του Kastoria Linux Society
  2. Παρουσίαση του Ubuntu 24.04 από τα μέλη του Kastoria Linux Society
  3. Live Παρουσίαση του Ubuntu 24.04 Noble Numbat από τα μέλη του Kastoria Linux Society
  4. Ιστορική Αναδρομή της Κοινότητας του ubuntu-gr από τον Δημήτρη Ντούλα, Μεταπτυχιακό φοιτητή του ΔΠΜΣ Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες, Ubuntu Member και Διαχειριστής της επίσημης σελίδας ubuntu-gr.org και forum.ubuntu-gr.org.
  5. Χρήση του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού κατά τη διάρκεια των σπουδών από τον Δημήτρη Ντούλα, Μεταπτυχιακό φοιτητή του ΔΠΜΣ Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες, Ubuntu Member και Διαχειριστής της επίσημης σελίδας ubuntu-gr.org και forum.ubuntu-gr.org.

Το event αναμένεται να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση, δικτύωση και συζήτηση για την ανοικτή τεχνολογία και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον οργανισμό μέσω email στη διεύθυνση ieeesbkastoria@uowm.gr  και στα Social Media της ομάδας: @ieeesbkastoria

Σας προσκαλούμε να μας συνοδεύσετε και να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί μας!

Board of IEEE Student Branch of University of Western Macedonia, Kastoria

Το Φοιτητικό Παράρτημα του IEEE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu παρουσιάζουν το event “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release”. Το event θα λάβει χώρα στην αίθουσα

Το τέταρτο Bitcoin Halving είναι πλέον γεγονός με το Block 840.000 να δημιουργείται από το mining pool ViaBtc.

Από το επόμενο block και για 4 χρόνια το reward στους miner για την εύρεση και δημιουργία νέων block θα είναι 3.125btc από τα 6.25 που ήταν μέχρι πρίν το halving.

Το αξιοσημείωτο στο halving block ήταν τα πολύ υψηλά fee του που έφτασαν τα 37.726btc με 3.050 συναλλαγές καθώς πάρα πολλοί προσπάθησαν να γίνουν μέρος με μια συναλλαγή σε αυτή την ιστορική στιγμή για την τεχνολογία του Bitcoin.

Το Bitcoin halving είναι μια διαδικασία που βρίσκεται προγραμματισμένη από το Satoshi Nakamoto στο πυρήνα του κώδικα του ψηφιακού νομίσματος με μείωση της παραγωγής bitcoin ανά block στο μισό. Το halving συμβαίνει κάθε 4 περίπου χρόνια η για την ακρίβεια κάθε 210000 block.

The post Το τέταρτο Bitcoin Halving είναι γεγονός first appeared on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ελλάδα 2.0 – Χ ημίχρονο, Άσο τελικό

Εισαγωγή

Με αφορμή το ζήτημα που επικρατεί στην επικαιρότητα, για την παραβίαση ή μη των προσωπικών δεδομένων των απόδημων Ελλήνων καθώς και ζητημάτων που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, γίνεται εμφανής η ανάγκη εξέτασης του επιπέδου της διαφάνειας στις διαδικασίες του κράτους. Μία τέτοια συζήτηση γίνεται ακόμα πιο αναγκαία αν αναλογιστούμε τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Big Data. 

Ο Αλγόριθμος

Στην εποχή των Η/Υ και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι αλγόριθμοι παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην ζωή μας. Αλγόριθμοι μας συστήνουν τι ταινίες να δούμε στο Netflix, τι μουσική να ακουσουμε στο Spotify, τι video να δούμε στο YouTube, τι ενημέρωση θα λάβουμε από το διαδίκτυο. Λίγοι όμως έχουν αναρωτηθεί «Τι είναι ο αλγόριθμος». Αν και η αναφορά στον “αλγόριθμο” γίνεται με τρόπο που δημιουργεί έναν αέρα μυστικισμού γυρω απο τον όρο, σαν ένα ξόρκι που γνωρίζει μονο μια ειδική κάστα της κοινωνιας, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. 

Η Wikipedia ορίζει τον αλγόριθμο ως «μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος». Με απλά λόγια, ένας αλγόριθμος είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε έναν στόχο. Τους αλγόριθμους τους συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Εάν έχετε ακολουθήσει οδηγίες για να φτάσετε στον προορισμό σας απο GPS, τότε έχετε εκτελέσει έναν αλγόριθμο. Εάν σας έχουν ρωτήσει «πώς μπορώ να φτάσω στο … », τότε έχετε δημιουργήσει έναν αλγόριθμο. Δηλαδή έχετε ορίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει στον προορισμό του.

Το λογισμικό

Με παρόμοιο τρόπο οι Η/Υ χρησιμοποιούν τους αλγοριθμους για να εκτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες. Όταν για παράδειγμα σε έναν λογισμικό επεξεργασίας κειμένου επιλέγετε ένα κείμενο και κάνετε κλικ στο «Β», ο Η/Υ ανασύρει τις οδηγίες, τον αλγόριθμο δηλαδή, και σχεδιάζει με έντονη γραφή τον εν λόγω κείμενο. Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους αλγοριθμων χρησιμοποιούμε τη λέξη κώδικας. Κατα συνέπεια, ο κώδικας μιας εφαρμογής δεν είναι τίποτα άλλο παρα η κωδικοποίηση των βημάτων για την επίλυση ενός προβλήματος σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ.

Η κατανόηση αυτής της ιδέας είναι καίριας σημασίας καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διακρίνουμε το λογισμικό σε 2 κύριες κατηγορίες. Η μια κατηγορία είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η άλλη το λογισμικό κλειστού κώδικα. Η διαφορά των δυο έγκειται στο δικαίωμα ενος χρήστη να διαβάσει ή ακόμα και να επεξεργαστεί τον κώδικα της εφαρμογής.

Στην περίπτωση του λογισμικού κλειστού κώδικα, οι εντολές / οι οδηγίες / ο αλγόριθμος του λογισμικού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η μη ενδεδειγμένη χρήση του προγράμματος, όπως αυτή ορίζεται από την άδεια χρήσης (EULA), από την πλευρά του χρήστη μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες καθώς καταπατείται η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας. Επι της ουσίας, ένας χρήστης μπορεί να έχει αγοράσει ένα λογισμικό αλλα αυτο δεν σημαίνει ότι αυτό του ανήκει. Αντιθέτως, στο λογισμικό ανοικτού κώδικα οι εντολές / οι οδηγίες / ο αλγόριθμος όχι μόνο είναι διαθέσιμες για προβολή από τον χρήστη αλλα, με την κατάλληλη άδεια χρήσης, ο κώδικας μπορεί να τροποποιηθεί κατα το δοκούν ετσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι τροποποιήσεις αυτές μπορούν να αναδημοσιευτούν για να χρησιμοποιηθουν απο άλλους χρήστες με παρόμοιες ανάγκες.

Η ικανότητα διαχωρισμού του κώδικα από την κατασκευάστρια εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και χρήσης της εφαρμογής πέρα απο τα φυσικά ή τεχνητά όρια της εταιρείας. Στο ενδεχόμενο που η κατασκευάστρια εταιρεία πάψει να υπάρχει, το λογισμικό που έχει παράξει θα σταματήσει να υποστηρίζεται. Συνεπώς, εφόσον αναλύουμε το ζήτημα απο την πλευρά της ψηφιακής διακυβέρνησης, το κράτος είτε θα πρέπει να έχει στην κατοχή του απαρχαιωμένο λογισμικό που είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις ή να διεξάγει διαγωνισμό για νέο λογισμικό που όμως καλύπτει παρόμοιες ανάγκες.

Τα δεδομένα

Ένας αλγόριθμος από μόνος του δεν μπορεί να έχει κάποια πρακτική αξία. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με τα απαραίτητα δεδομένα. Σε αυτό το σημείο, για τις ανάγκες του άρθρου, θα γίνει λόγος για δύο κατηγορίες: τα προσωπικά δεδομένα και τα ανοιχτά δεδομένα. Καθώς το παρών δεν αναλύεται από νομικής άποψης δεν θα γίνει προσπάθεια ανάλυσης των ανωτέρω εννοιών. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, είναι η διαφορά μεταξύ του λογισμικού και των δεδομένων. 

Για την δημιουργία ενός λογισμικού, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τα ίδια τα δεδομένα. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τη δομή τους. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η δομή των στοιχείων που υπάρχουν σε μια αστυνομική ταυτότητα π.χ όνομα, επίθετο κλπ. Όμως τα στοιχεία αυτα καθαυτα της ταυτότητας ενος συγκεκριμένου πολίτη αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Έχοντας κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ κώδικα και δεδομένων μπορεί να γίνει υιοθετηση του λογισμικό ανοιχτού κώδικα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικων δεδομένων των χρηστών εξαιτίας της δημοσιευσης του υποκείμενου κώδικα. 

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο επιτάσσει την συνεργασία μεταξύ πολλών ανομοιογενών τμημάτων της κοινωνίας. Διαχρονικά η πρόοδος, δηλαδή η δημιουργία νέας γνώσης, ειναι συνυφασμενη με τη μετάδοση της στο κατα δυναμιν ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Απόδειξη αυτής της πρότασης αποτελεί η επίδραση που εχει η συνεργασία ερευνητικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο αλλα και η δημοσίευση των ερευνών αυτών σε δημόσια μέσα (επιστημονικά περιοδικά,  ιστοσελίδες κλπ). Σε αυτό τον σκοπό μπορoούν να επιστρατευτούν τα «ανοιχτά δεδομένα». Αν διαχειριζόμαστε την πληροφορία ως ένα κοινό αγαθό, τότε θα μπορούσαμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε καινούργια πεδία έρευνας, αλλα και να υπερκεράσουμε εμπόδια που τίθενται στους μη έχοντες πρόσβαση σε αυτην την πληροφορία.

Η μετάβαση

Ένας λογικός προβληματισμός που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικο ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται από κρατικές οντότητες θα αναπτύσσεται και θα συντηρείται. 

Μια προτεινόμενη λύση είναι να τροποποιηθεί ελαφρώς το νομικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς λογισμικού. Σε κάθε διαγωνισμό που ανακοινώνεται θα μπορούσε η κατασκευάστρια εταιρεία να υποχρεούται να διαθέτει τον παραγόμενο κώδικα σε ένα δημόσιο αποθετήριο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια υβριδική λύση που αντλεί τα προνόμια της κεντροποιημένης ανάπτυξης, όπως η συγκρότηση πόρων για ένα έργο, καθώς και αυτά της κοινότητας ανοικτού λογισμικού, όπως μηδενικό/μικρό κόστος ανάπτυξης, διαφάνειας, ασφάλειας. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε σαν πολίτες να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κρατικού μηχανισμού, την μείωση του κόστους για την ανάπτυξη λογισμικού που βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, την αύξηση ποιότητας του λογισμικού και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δρα ως επιταχυντής της καινοτομίας και της ανάπτυξης καθώς και ως αρωγός για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίλογος

Το ζήτημα του λογισμικού ανοικτού κώδικα δεν έχει μόνο τεχνικές προεκτάσεις. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας αφορά όλους καθώς έχει προεκτάσεις σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι ζήτημα διατήρησης της λαϊκής κυριαρχίας που ορίζεται από το άρθρο 1 του συντάγματος. 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr/

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη σηματοδοτεί μια βασική εξέλιξη για την ενίσχυση του ψηφιακού δημόσιου τομέα της ΕΕ. Ο νόμος αυτός πρόκειται να δημιουργήσει ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων, το οποίο όχι μόνο ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά και επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στον πυρήνα του, ο νόμος επιβάλλει αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι τροποποιήσεις του συστήματος πληροφορικής ευθυγραμμίζονται με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Η διαφάνεια προωθείται μέσω της δημοσίευσης αυτών των αξιολογήσεων, οδηγώντας τις δημόσιες διοικήσεις προς ενοποιημένα πρότυπα.

Βάσει του νόμου, οι φορείς του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να μοιράζονται λύσεις διαλειτουργικότητας όπως π.χ λογισμικό ανοικτού κώδικα, με στόχο την άρση τεχνικών και οργανωτικών εμποδίων που εμποδίζουν τις διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. Η «Διαλειτουργική πύλη Ευρώπης» θα συγκεντρώσει την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση αυτών των λύσεων, καταλύοντας τις διοικητικές διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών υπηρεσιών. Επιπλέον, δομές διακυβέρνησης όπως το «Διαλειτουργικό Συμβούλιο της Ευρώπης και η κοινότητα θα επιβλέπει την εφαρμογή, ενώ πρωτοβουλίες όπως τα ρυθμιστικά sandboxes θα οδηγήσουν την καινοτομία.

Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κάνουν οικονομία μεταξύ 5,7 δισ. ευρώ και 19,2 δισ. ευρώ μέσω βελτιωμένων αλληλεπιδράσεων με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι πολίτες θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε 5,5 έως 6,3 εκατ. ευρώ και να απολαμβάνουν βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών και αυξημένη κυβερνητική διαφάνεια, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού και προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα.

Ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων. Με τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού δικτύου ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων, προωθεί την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία, διευκολύνοντας τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Δημόσιου Τομέα. Τα ανοιχτά δεδομένα θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη διαλειτουργικότητα, καθώς καθιστούν δυνατή την ευκολότερη πρόσβαση και την κοινή χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα διασυνοριακά. Αυτή η ευθυγράμμιση με τις αρχές των ανοιχτών δεδομένων θα συμβάλει σε μεγαλύτερη διαφάνεια, καινοτομία και αποτελεσματικότητα στον ψηφιακό δημόσιο τομέα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Το έργο Géant ( η συνεργασία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Δικτύων Έρευνας και Εκπαίδευσης (NRENs) στοχεύει στην παροχή ενός οικοσυστήματος πληροφοριών υποδομών και υπηρεσιών για την προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα Εργαλεία Λογισμικού του GÉANT σχηματίζουν μια στοίβα τεχνολογίας η οποία υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού από τη διαχείριση απαιτήσεων μέσω της διαχείρισης ζητημάτων/εργασίας έως το αποθετήριο πηγαίου κώδικα και μέσω της συνεχούς υπηρεσίας ενσωμάτωσης και εγκατάστασης έως το αποθετήριο δυαδικών αρχείων και την ανάπτυξη παραγωγής. Η στοίβα λογισμικού περιλαμβάνει Jira, Bamboo, Bitbucket, Sonarqube, Artifactory, qalab, Gitlab και άλλα εργαλεία. 

Όσον αφορά την αδειοδότηση ανοικτού κώδικα, το GÉANT παρέχει έναν οδηγό επιλογής και διαχείρισης αδειών λογισμικού, τονίζοντας τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της αδειοδότησης λογισμικού ανοιχτού κώδικα, τους όρους OSS και πολλές άλλες πτυχές. Αναλαμβάνει το πλέγμα ανάλυσης του βοηθού αδειοδότησης Joinup (JLA), το οποίο, όταν υπάρχει επιλογή άδειας, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της καταλληλότερης άδειας που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική των προγραμματιστών και την κοινότητα χρηστών (τι, σύμφωνα με την άδεια, ένας δικαιοδόχος μπορεί, πρέπει ή δεν μπορεί να κάνει· το επίπεδο συμβατότητας, στήριξης και νομικού πλαισίου).

Ενώ επιτρέπονται όλες οι άδειες που έχουν πιστοποιηθεί από OSI, η Πολιτική του GÉANT συνιστά σε γενικές γραμμές τη χρήση αδειών permissive. Υποθέτουμε ότι αυτή η σύσταση οφείλεται στην επιθυμία να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι ασυμβατότητας και να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και συνδυασμού του καλυπτόμενου πηγαίου κώδικα. Ωστόσο, για να τηρηθεί η αρχή ότι ο πηγαίος κώδικας που πληρώνεται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να παραμείνει δημόσιος (ακόμη και στην περίπτωση των παράγωγων έργων), οι permissive άδειες δεν παρέχουν καμία εγγύηση.

Στο σημείο αυτό, ο οδηγός απεικονίζει την ιδιαίτερη θέση της άδειας EUPL-1.2, η οποία έχει το πλεονέκτημα «copyleft» για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του καλυπτόμενου κώδικα, προσφέροντας παράλληλα τη μέγιστη συμβατότητα με άλλες άδειες, για τον ελεύθερο συνδυασμό και τη σύνδεση στοιχείων που έχουν αδειοδοτηθεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την κάλυψη όλων των τρόπων διανομής, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως διανομής (SaaS).

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Ξεκινά στις 24 Απριλίου το GovTech Startup Challenge, μία πιλοτική πρωτοβουλία του έργου GovTech4all για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες δήμων και Περιφερειών στις δημόσιες συμβάσεις με έξυπνες, καινοτόμες λύσεις.

Έξι τοπικές και περιφερειακές Αρχές από τη Σουηδία, τη Λιθουανία, την Ισπανία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν στο Βίλνιους τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε θέματα ενεργειακής απόδοσης. Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ανοικτής πρόσκλησης προς τις Μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις να προτείνουν λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε πραγματικά προβλήματα.

Δηλώστε δυναμικό παρών στο GovTech Startup Challenge Demo Day στο Βίλνιους ή συντονιστείτε ψηφιακά στο YouTube και μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για το GovTech Startup Challenge:

Από τη 1:00 έως τις 4:00 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης, συντονιστείτε σε ένα ταξίδι καινοτομίας με έξι δυναμικές συνεδρίες pitch, οι οποίες θα διανθίζονται με ενδιαφέροντα διαλείμματα για συζήτηση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/event/join-govtech-startup-challenge-revolutionizing-public-procurement-across-europe

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση, το Σάββατο 13/4/2024 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, και ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, το ΠΜΣ “ Ηλεκτρονική Μάθηση, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Φέροντας μαζί εμπειρογνώμονες από τους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, της παιδαγωγικής έρευνας και της σχολικής πράξης, η Ημερίδα επιχείρησε να παρουσιάσει συστηματικά τα παραπάνω ζητήματα και να δώσει χειροπιαστά παραδείγματα χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική πράξη.

Η Ημερίδα επίσης περιελάμβανε μία σειρά από θεματικά εργαστήρια, με στόχο να αναδείξουν τις αναμενόμενες δυνατότητες που θα προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικά, η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του γενικού διευθυντή της ΕΕΛΛΑΚ κ. Αλέξανδρου Μελίδη και συνεχίστηκε με τις ομιλίες του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικης κ. Σ. Δουκάκη και του Προέδρου του ΙΤΥΕ «Διόφαντος» κ. Δ. Σερπάνου.

Ακολούθησε panel συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες παιδαγωγοί και ερευνητές στον τομέα της εκπαίδευσης και συζήτησαν θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κκ.

  • Δρ. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής στα Ψηφιακά Συστήματα στη Μάθηση και την Εκπαίδευση // Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ηλεκτρονική Μάθηση // Διευθυντής Εργαστηρίου «Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση», Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
  • Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Ελληνογερμανική Αγωγή.
  • Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης eTwinning.
  • Δρ. Γρηγόρης Μέντζας, Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
  • Δρ. Αριστείδης Βραχάτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Δρ. Χρήστος Τρούσσας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  • Παναγιώτης Καμπύλης, Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο εκπαιδευτικός συνεργάτης της ΕΕΛΛΑΚ και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης του eTwinning κ. Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός.

Ακολούθησαν παράλληλα εργαστήρια με στόχο να αποσαφηνίσουν και να αναδείξουν πρακτικές αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή διδακτική πρακτική. Συγκεκριμένα:

  • Εργαστήριο με τίτλο «Discovery Space: Η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τη δυναμική αξιολόγηση των μαθητών» με εισηγητή το Δρ. Δημήτρη Κουλεντιανό, ερευνητή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
  • Εργαστήριο με τίτλο «AI4EDU Teacher Mate & Study Buddy: Πρακτικές Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για μία πιο ελκυστική και αποδοτική εκπαιδευτική διαδικασία», με εισηγητές τον κ. Γρηγόρη Μηλόπουλο, ερευνητή Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και τον Δρ. Μάριο Παπαευριπίδου, Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Εργαστήριο με τίτλο «3Exploring AI in the classroom: Αξιοποιώντας εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη διδακτική διαδικασία» με εισηγήτρια τη Δρ. Κατερίνα Γλέζου, PhD, M.Sc., M.Ed., Scientix Ambassador, EU CodeWeek Leading Teacher, Καθηγήτρια Πληροφορικής / Ρομποτικής / Φυσικών Επιστημών – Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρουσιάσεις-ομιλίες

  • «Τhe Artificial Intelligence-Aware Classroom: Παρουσίαση εκπαιδευτικών σεναρίων με τη χρήση εργαλείων ΤΝ και του ψηφιακού παιχνιδιού «Αdventure in Artificial intelligence»» με εισηγήτρια την κα. Δήμητρα Δημητρακοπούλου, M.Sc., Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής
  • «Συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση Ακριβείας: Προκλήσεις και Μελλοντικές Προοπτικές», με εισηγητή τον Δρ. Αριστείδη Βραχάτη, Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • «Μηχανές που κατανοούν κείμενο ΙΙ: Κατευθύνσεις για την ελληνική γλώσσα και εφαρμογές στην εκπαίδευση», με εισηγήτρια τη κα Νίνα Γιαλούση, συνεργάτιδα της ΕΕΛΛΑΚ.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν 100 και πλέον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και ερευνητές.

Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, η διατήρηση της ιδιωτικής ζωής παράλληλα με τις προσπάθειες ανοιχτών δεδομένων είναι απαραίτητη. Περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών πληροφοριών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή κοινή χρήση, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Ωστόσο, καθώς οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων γίνονται πιο διαδεδομένες, η διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ του ... Read more

Μια νέα θεματική έκθεση για το Άγιο Όρος και μια ψηφιακή έκδοση για τις Αθωνικές Βιβλιοθήκες μας ξεναγούν στην ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά.

Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άρρηκτα δεμένο με την ορθόδοξη παράδοση και ιστορία μας. Στον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, ο πολίτης μπορεί να πλοηγηθεί σε πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο εκκλησιαστικής ιστορίας και θρησκευτικής τέχνης.

Οι ψηφιακές συλλογές φορέων, όπως είναι η συλλογή της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας “Κώδικες της Ιεράς Μονής Ρουσάνου”, η συλλογή του ΠΑΝΔΕΚΤΗ “Μοναστηριακά αρχεία – Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου”  και η “Συλλογή Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας” της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, είναι διαθέσιμες για πλοήγηση. Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει το περιεχόμενο ανά φορέα ή με βάση θρησκευτικά θέματα ή είδη τεκμηρίων.

Χάρη στους εκτεταμένους εμπλουτισμούς που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα εργασίας του ΕΚΤ στο περιεχόμενο του Searchculture.gr, ανοίγονται πολλές και ενδιαφέρουσες δίοδοι πρόσβασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακαλύψουν τεκμήρια Θρησκευτικής Τέχνης, Θρησκευτικής Ιστορίας ή Θρησκευτικά Κείμενα, αλλά και δίγλωσσες, επιμελημένες Θεματικές Εκθέσεις για διάφορες πτυχές της Ορθόδοξης ιστορίας, όπως είναι Η Κρητική Σχολή Αγιογραφίας και Οι μελωδοί και υμνογράφοι της Βυζαντινής Μουσικής

Η πιο πρόσφατη Θεματική Έκθεση στο SearchCulture.gr μας ξεναγεί στο Άβατο του Αγίου Όρους, μέσα από έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες, χειρόγραφους κώδικες, εκδόσεις και κειμήλια των μονών. Η Έκθεση “Άγιο Όρος” φωτίζει πτυχές της μοναστικής ζωής και αγιορείτικης τέχνης οι οποίες δεν είναι γνωστές ή προσβάσιμες σε όλους. Επιπλέον η έκθεση δίνει μια ευκαιρία γνωριμίας με την αρχιτεκτονική των μονών και το μοναδικό τοπίο πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί η Χερσόνησος του Άθω, η οποία από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

(Η μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, Συλλογή Ιδρ. Αικ. Λασκαρίδη, άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0)

Το Άγιο Όρος αποτελεί εξάλλου το μεγαλύτερο κέντρο του βιβλίου της χριστιανοσύνης, με τις πολυάριθμες βιβλιοθήκες του στις κυρίαρχες και τις μικρότερες μονές, στις σκήτες και τις προσωπικές συλλογές, ακόμη και των αναχωρητών. Την ιστορία των γραμμάτων του Άγιου Όρους αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο η ψηφιακή έκδοση “Οι Bιβλιοθήκες του Αγίου Όρους“, η οποία αποτελεί το κύκνειο άσμα του ιστορικού του βιβλίου Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, εμπνευστή και δημιουργού της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Περί Βιβλιοθηκών – aboutlibraries.gr».

Η έκδοση διατίθεται ελεύθερα από το ΕΚΤ εδώ, είτε για ξεφύλλισμα online είτε για μεταφόρτωση στον υπολογιστή, και στις σελίδες της ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους αλλά και στις Σκήτες τους, να γνωρίσει την ιστορία τους, την ίδρυση και την εξέλιξή τους. Στις “Βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους” αποθησαυρίζεται σπουδαίο περιεχόμενο, με πλήθος τεκμηριωμένου υλικού με σκοπό τη διάχυση της γνώσης.

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr

Στo  Policy Brief «Ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο — ένα Ανοιχτό, Ελεύθερο και Ασφαλές Ψηφιακό Μέλλον για Όλους» και στον «Οδικό Χάρτη για την Ψηφιακή Συνεργασία», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο των λύσεων ανοιχτού κώδικα για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Λόγω της ικανότητάς του ανοιχτού κώδικα να ξεπερνά τις προστριβές που σχετίζονται με τη συλλογική δράση και να χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τις κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν  την αποδοτικότερη χρήση του Ανοιχτού Κώδικα μέσω των κυβερνήσεων. Ο όρος Ανοιχτός Κώδικας ισχύει πέρα ​​από το λογισμικό και περιλαμβάνει περιεχόμενο με ανοιχτή άδεια χρήσης, δεδομένα, πρότυπα και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε να τα δει, να τα χρησιμοποιήσει και να τα προσαρμόσει. Αυτές οι ανοιχτές λύσεις αλληλοενισχύονται, δημιουργώντας όλο και πιο ανοιχτά και προσβάσιμα συστήματα που έχουν τεράστια ικανότητα να προωθήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να διασφαλίζουν ότι τα οφέλη από την αυξημένη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως και δίκαια.
Για να διευκολυνθεί η παγκόσμια υιοθέτηση λύσεων ανοιχτού κώδικα, το Γραφείο του Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Τεχνολογία συνδιοργανώνει τη διάσκεψη ΟSPOs for Good  που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουλίου 2024, με μια πιο πλούσια παγκόσμια παρουσία διαφορετικών στοχαστών ανοιχτού κώδικα, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες και βήματα για την υπεράσπιση των OSPOs. Με βάση την επιτυχία της περσινής εκδήλωσης, ο στόχος του συνεδρίου του 2024 είναι να είναι «μεγαλύτερο και καλύτερο» από κάθε άποψη. Αυτό το συμπόσιο δράσης στοχεύει να χρησιμεύσει ως υψηλού επιπέδου πάρτι για τον ανοιχτό κώδικα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, παρέχοντας θεματικά κομμάτια υψηλού επιπέδου που αφορούν βασικούς τομείς της πολιτικής ανοιχτού κώδικα, καθώς και τονίζοντας αναδυόμενα παραδείγματα «ανοιχτού κώδικα για το καλό». από όλο τον κόσμο. Θα τονίσει ευδιάκριτα το θέμα των «δικτύων ανοιχτού κώδικα ως παράγοντες διευκόλυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας .Ενώ το συνέδριο του 2024 θα επικεντρωθεί φυσικά στον ρόλο των Γραφείων Προγραμμάτων Ανοικτού Κώδικα (OSPOs) όπως η περσινή εκδήλωση, αυτό το συνέδριο θα επεκτείνει το πεδίο για να επικεντρωθεί στο πώς η συζήτηση γύρω από τα OSPO επιτρέπει νέες μορφές παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από το ανοιχτό κώδικα .

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.un.org/techenvoy/content/ospos-good-2024

Ατζέντα Το πλήρες πρόγραμμα θα ειναι διαθέσιμο σύντομα. Τα θέματα της ημέρας 1 περιλαμβάνουν: AI και Ανοιχτός Κώδικας, Ανοιχτός Κώδικας στα Ηνωμένα Έθνη, Ανοιχτός Κώδικας στον Παγκόσμιο Νότο, Ανοιχτός Κώδικας και Κυβερνήσεις Τα θέματα της ημέρας 2 περιλαμβάνουν: Open Source at Work in the World, Youth and Open Source, Open Source and Civil Society, Open Source Networked Cities, The Next Decade: Envisioning the Future of Open Source

I have waited some years before posting this. I started writing this document as a means of coping with my frustration back then. It is now promoted from my private to my public journal.

I get it. It is all too common and frustrating to try something in your machine, be happy with it and when you push your changes and the CI/CD takes over, the build fails.

@here X is working fine on my machine, but failing on Jenkins

typical Slack message everywhere

You have now pinged hundreds of people, across multiple timezones. Only a tiny fraction of them are in a position to support you. By any chance, have you scrolled up a bit before posting? Assuming it was infrastructure’s fault, are you really the first one facing it?

For the sake of the argument you don’t find anything relevant in the last five Slack messages and you go ahead and ping everybody. You have now provided zero useful information. And the person you implicitly demand to fix this, is not your part-time psychologist to take it with a smile. If anything, they equally (if not more than you, since they are dealing with hundreds of running builds) want you to have and wish you green builds for your birthday.

Your laptop is not part of production. When your code runs OK in it, you do not ship it with a courier to a data center. So, in a way, whether it runs in your computer or not does not matter, as you are not developing for it to run on your laptop. Your laptop is not production. You’re developing for something else, and supposedly this is what your CI/CD is trying to show you. Hence when it fails, try to think why. You know your tooling better than anyone else. Your language of choice, its libraries and whatnot failed. You reach out for help to a person who most likely has zero experience in your tooling and certainly knows even less about the application you write with it. Think of it, if they knew all that, they’d be a member of your team already!

“But this is a blocker and we cannot release.” Well, your P1 is a P1 for your world and I sympathise. But the whole constellation of systems and builds in your organization does not revolve around it. If it was a P1 for everyone, it would be known by every means of communication available. Your P1 is my P5, just like sometimes my P1 was your P7.

Would you ever complain if it run on the CI/CD, but not on your computer? No. One more reason why “but it runs on my computer” is irrelevant and conveys no useful information to an already stressful situation.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
05/04/2024 – 15/04/2024
Ολοήμερο
Μαραθώνιος λημματογράφησης
14/04/2024 – 19/04/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: EGU 24
15/04/2024
Ολοήμερο
Container Plumbing Days
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
15/04/2024 – 16/04/2024
Ολοήμερο
foss-north 2024
Chalmers Conference Centre, Göteborg
15/04/2024
Ολοήμερο
GitOpsCon North America
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
15/04/2024
Ολοήμερο
Hybrid event: Copernicus Data Space Ecosystem – User Review Meeting
15/04/2024
Ολοήμερο
Secure Open Source Software (SOSS) Community Days
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
15/04/2024 – 17/04/2024
Ολοήμερο
THE GERMAN PERL/RAKU WORKSHOP CONFERENCE 2024
SAALBAU Gallus, Frankfurt am Main
15/04/2024
18:00 – 21:00
Ανοικτή Εκδήλωση: «Τεχνητή Νοημοσύνη & Αρχεία: Μια σχέση συμπληρωματικότητας ή αντιπαλότητας;»
Μέγαρο Καρατζά, Αθήνα
16/04/2024 – 17/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Epic AI Dev
16/04/2024
Ολοήμερο
#online event: The XtremePython Online Conference
16/04/2024 – 21/04/2024
Ολοήμερο
Athens Science Festival | “Tales of Change” | 16-21 Απριλίου 2024
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Αθήνα
16/04/2024
Ολοήμερο
Civo Navigate
Armature Works, Tampa
16/04/2024 – 18/04/2024
Ολοήμερο
Embedded Open Source Summit
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
16/04/2024 – 18/04/2024
Ολοήμερο
Everything Open 2024
Gladstone Exhibition Convention Centre, Gladstone
16/04/2024 – 18/04/2024
Ολοήμερο
Open Source Summit
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
16/04/2024
10:00 – 13:00
#οnline event: From the GREAT and WATERVERSE experience to future Water Data Spaces
16/04/2024
10:00 – 13:30
European Tripartite Event (Belgium)
Palais des Academies, Bruxelles
16/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
16/04/2024
19:30 – 21:00
Contributing to Docker CLI: Demystifying Open Source Contributions
Impact Hub Athens, Athens
17/04/2024 – 18/04/2024
Ολοήμερο
#online event: sambaXP 2024
17/04/2024 – 19/04/2024
Ολοήμερο
The Free Software Legal and Licensing Workshop 2024
Chalmers Conference Center , Göteborg
17/04/2024
09:00 – 18:00
AI Workshop GR 24
Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ, Λάρισα
17/04/2024
18:30 – 20:00
66th Athens Agile Meetup
Orfium’s offices, Αθήνα
17/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Σύνταξη και συγγραφή επιστημονικών-τεχνικών κειμένων»
18/04/2024 – 20/04/2024
Ολοήμερο
#online event: European youth event (EYE) Berlin
18/04/2024 – 20/04/2024
Ολοήμερο
Devoxx Greece 2024
Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα
18/04/2024 – 19/04/2024
Ολοήμερο
Linux Security Summit (LSS)
SEATTLE CONVENTION CENTER | SUMMIT BUILDING, Seattle
18/04/2024
Ολοήμερο
Open Source Camp for Kubernetes
KORN´S, Nürnberg
18/04/2024 – 19/04/2024
10:00 – 16:00
#Υβριδική εκδήλωση: Τεχνητή Νοημοσύνη σε Ιατρικά Δεδομένα & Εφαρμογές με Χρήση Python
Πάρκο Καινοτομίας Joist, Λάρισα
18/04/2024
10:00 – 16:00
V4 Conference 2024: Research Infrastructures
Renaissance Brussels Hotel, Brussels
19/04/2024National Tripartite Event: Croatia
University of Zagreb University Computing Centre, Zagreb
19/04/2024 – 20/04/2024
Ολοήμερο
React Miami
Miami Beach Convention Center, Florida
19/04/2024
10:00 – 11:00
#online event Open Source AI Definition Town Hall – Apr 19
19/04/2024
10:00 – 17:00
#Υβριδική Εκδήλωση: Ημερίδα Ενημέρωσης για την Πρωτοβουλία Innovative Health Initiative
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Αθήνα
19/04/2024
15:00 – 16:00
#online event: Joinup User Group Meeting
20/04/2024 – 21/04/2024
Ολοήμερο
Hackathon for Health and Wellness Crete 2024
Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, Αθήνα
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ηράκλειο Κρήτης
20/04/2024
Ολοήμερο
Python + DS fwdays’24 conference
Kyiv, Kyiv
21/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Θεολογία και Πληροφορική – Μια παράδοξη σύγκλιση σύγχρονης επιστήμης και ορθόδοξης πατερικής παράδοσης»

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη συνάντηση εργασίας που θα διοργανωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, 09.30 π.μ. – 03.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αίθουσες Σεμιναρίων 109Α και 109Β – https://maps.app.goo.gl/JZJBocJMgBFaC5MEA) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHub και της εμβληματικής δράσης Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών – JustReDI.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων, να:

ενημερωθούν για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν, σε συνεργασία με έναοικοσύστημα φορέων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων,

αποτυπώσουν, στο πλαίσιο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και σε συνεργασία μετ εχνικούς συμβούλους του Κόμβου, την ψηφιακή ωριμότητα και τις ανάγκες τους υπό μορφή προκλήσεων,

αντλήσουν ιδέες για έργα με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

συμμετέχουν σε κοινότητα πρακτικής για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου τομέα θέτοντας τις προτεραιότητες τους.Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας θα παρουσιαστούν αρχικά τα συστατικά του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν για τον δημόσιο τομέα, η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος φορέων ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και για την επίτευξη της ψηφιακής μετάβασης της Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί δράση καταγραφής αναγκών ανάπτυξης νέων ευφυών υπηρεσιών που αναδύονται στους φορείς Δημόσιας Διοίκησης και θα δημιουργηθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των φορέων και συμβούλους του κόμβου, στις οποίες θα γίνει αποτίμηση της ψηφιακής ωριμότητας των συμμετεχόντων φορέων με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων καθώς και αρχική διατύπωση προκλήσεων προς περαιτέρω ωρίμανση στο πλαίσιο του κόμβου.Παράλληλα θα διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση μιας κοινότητας πρακτικής 1 για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η οποία θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει το βασικό τρόπο λειτουργίας και διακυβέρνησης της κοινότητας, καθώς και τις προτεραιότητες και πιθανές προτάσεις πολιτικής που θα προκύψουν από τη λειτουργία της κοινότητας.

Για την καλύτερη διαχείριση του χώρου παρακαλούμε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας με την εγγραφή σας στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη στο: https://forms.gle/Pb94topMwyZUvY7E8

Στους ενδιαφερόμενους που θα εγγραφούν μέσω της φόρμας θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες η αναλυτική ατζέντα της συνάντησης.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση – GR digiGOV-innoHUB, η Περιφέρεια Κρήτης, το ITE/Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντής νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Ε.Β.Ε.Α. και ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH) διοργανώνουν το Hackathon for Health and Wellness Crete 2024, ένα Διαγωνισμό Hackathon με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών στο θέμα <<Υγεία και Ευεξία>>.

Το Hackathon αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση διαδικασιών και υπηρεσιών στον Δημόσιο Τομέα και στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε δραστηριότητες που άπτονται του τομέα εξειδίκευσης «Υγεία και Ευεξία» της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο έδρες:

1. Στις εγκαταστάσεις του ITE στο Ηράκλειο, Κρήτης
2. Στο κέντρο επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» της Θερμοκοιτίδας νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α), στην Αθήνα.

Το Πρόγραμμα του hackathon:

Δείτε το πρόγραμμα σε pdf

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Μαζί με το openSUSE, το Arch και το Debian, το Fedora είναι μία από τις «τέσσερεις μεγάλες» διανομές Linux. Ανάγεται η καταγωγή του στο Red Hat Linux, την αρχική διανομή που βασίζεται σε RPM.

Το Fedora είναι γνωστό για τις τεχνολογίες αιχμής, το πιο πρόσφατο λογισμικό και τις συχνές ενημερώσεις. Είναι επίσης μια από τις λίγες μεγάλες διανομές που αγκαλιάζουν το GNOME vanilla. Τον τελευταίο καιρό, η διανομή έχει γίνει πιο φιλική προς το χρήστη, με οθόνη καλωσορίσματος, υποστήριξη Flatpak και δυνατότητα ενεργοποίησης αποθετηρίων τρίτων κατά τη ρύθμιση.

Ιστορία του Fedora

Η ιστορία του Fedora είναι παράλληλη από την ιστορία του Red Hat. Η διανομή ήταν αρχικά γνωστή ως “Fedora Linux”, στη συνέχεια “Fedora Core”, πριν τελικά καταλήξει στο Fedora.

Το Fedora Linux ήταν ένα αποθετήριο τρίτου κατασκευαστή για το αρχικό Red Hat Linux, ενώ το Fedora Core ήταν μια δωρεάν έκδοση του Red Hat Enterprise Linux που διατηρείται από την κοινότητα. Σήμερα, το Fedora είναι upstream για το Red Hat Enterprise Linux και χρησιμεύει ως μια καλή προεπισκόπηση του τι πρόκειται να γίνει στην “πληρωμένη” έκδοση Workstation.

Ενώ είναι κοινοτικό έργο, το Fedora προφανώς χρηματοδοτείται από τη Red Hat, η οποία ανήκει πλέον στην IBM.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Fedora

Με μια τόσο μακρά ιστορία, τα επιτεύγματα του Fedora είναι αμέτρητα. Ευτυχώς, αυτή η διανομή έχει πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή, επομένως δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στην αρχαία ιστορία για τα κυριότερα σημεία.

1. Κυκλοφορεί με το αυθεντικό GNOME ως προεπιλογή

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Fedora είναι η κυκλοφορία του με το αυθεντικό GNOME.

Θα νομίζατε ότι επειδή το GNOME είναι ένα από τα “δύο μεγάλα” περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Linux και είναι τόσες πολλές διανομές που το χρησιμοποιούν, ότι το GNOME θα ήταν κοινό για όλους, αλλά όχι. Σήμερα, οι περισσότερες διανομές που κυκλοφορούν με το GNOME περιλαμβάνουν πολλές τροποποιήσεις που προσπαθούν να κάνουν το GNOME να συμμορφώνεται με τις συμβάσεις GUI της δεκαετίας του ’90.

Το Fedora δεν το κάνει αυτό. Αντίθετα, παρέχει ένα από τα πιο “καθαρά” και πιο ενημερωμένα παραδείγματα του GNOME.

2. Φιλικό προς το χρήστη

Ενώ πολλές διανομές ξεπερνούν τα όρια για να βοηθήσουν τους νέους χρήστες με προγράμματα εγκατάστασης γραφικών και οθόνες καλωσορίσματος, κανείς δεν περίμενε πραγματικά να κάνει κάτι αντίστοιχο το Fedora. Αλλά το έκανε. Το Fedora υποστηρίζει το Flatpak out-of-the-box εκτός από τα αρχεία RPM.

Επιπλέον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα αποθετήρια τρίτων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Κατά την εγκατάσταση, σας υποδέχεται μια χρήσιμη, γραμμική οθόνη καλωσορίσματος που εξηγεί τα βασικά στοιχεία της διεπαφής χρήστη, τις χειρονομίες και τις συντομεύσεις.

3. Προσφέρει λογισμικό αιχμής

Το Fedora ενημερώνεται κάθε έξι μήνες, δεν έχει έκδοση LTS, ώστε να λαμβάνετε πάντα τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και η πιο πρόσφατη έκδοση είναι πάντα η κορυφαία έκδοση.

Πέρα από τις συχνές αναβαθμίσεις, το Fedora κερδίζει τους περισσότερους αντιπάλους του στη κυκλοφορία ως προεπιλεγμένο λογισμικό αιχμής, ανοιχτού κώδικα. Ήταν η πρώτη μεγάλη διανομή που άλλαξε από το X11 στο Wayland και από το PulseAudio στο PipeWire.

4. Το Fedora είναι αξιόπιστο

Δεν βλέπετε συχνά μια διανομή να είναι ταυτόχρονα αξιόπιστη με λογισμικό αιχμής.

Όταν το Fedora εισάγει θεμελιώδεις αλλαγές, όπως τα παραπάνω παραδείγματα, είναι καλό σημάδι ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι επιτέλους ώριμες. Τότε βλέπετε άλλες διανομές που ακολουθούν αργά.

Αν θέλετε να ζείτε στα άκρα, υπάρχουν εκδόσεις ανάπτυξης του Fedora όπως το Rawhide.

Εκδόσεις Fedora

Το Fedora προσφέρει τρεις κανονικές εκδόσεις και τρεις επίσημες “αναδυόμενες εκδόσεις”. Ωστόσο, μόνο δύο από αυτά τα έξι είναι για καθημερινή χρήση από έναν τελικό χρήστη. Θα παραλείψουμε τις “γεύσεις” που εστιάζονται σε διακομιστή και σε IoT.

1. Workstation

Fedora Workstation

Το Fedora Workstation είναι η κορυφαία έκδοση του έργου. Διαθέτει την τελευταία τρέχουσα σταθερή έκδοση GNOME και υποστήριξη Flatpak out-of-the-box.

Λήψη: Workstation Fedora (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

2. Silverblue

Η αναδυόμενη έκδοση Fedora Silverblue είναι μια “αμετάβλητη” παραλλαγή του Fedora Workstation. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι χρήστες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εγκατάσταση RPM, καθώς το Flatpak είναι η εγγενής μορφή πακέτου του Silverblue.

Λήψη: Fedora Silverblue (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

3. Kinoite

Το Kinoite είναι μια ανερχόμενη έκδοση του Fedora που δεν εμφανίζεται ακόμα στην αρχική σελίδα. Το Kinoite είναι απλώς μια εναλλακτική λύση με “γεύση” KDE Plasma εναλλακτικό του Silverblue.

Λήψη: Fedora Kinoite (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

4. Sericea

Ο δημοφιλής διαχειριστής παραθύρων πλακιδίων Sway προσφέρεται από τη Fedora Sericea με “αμετάβλητο” τρόπο. Κάνει το Sway προσιτό και ενδιαφέρον τόσο στους νέους όσο και στους έμπειρους χρήστες που προτιμούν να μην αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους μέσω ποντικιού, επιφάνειας αφής ή άλλης συσκευής κατάδειξης. Το Fedora Sericea προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία με μια απλή διεπαφή χρήστη και περιλαμβάνει ελαφριές εφαρμογές για περιήγηση στο web, σύνταξη κειμένου και αναπαραγωγή πολυμέσων.

Λήψη: Fedora Kinoite (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

Fedora Spins

Όπως πολλές διανομές, το Fedora προσφέρει μια ποικιλία εναλλακτικών λύσεων με μια ποικιλία περιβαλλόντων επιφάνειας εργασίας. Το Fedora ονομάζει αυτές τις παραλλαγές “Spins“.

1. KDE Plasma Desktop

Fedora KDE Plasma

Το KDE Plasma Spin του Fedora αφήνει ανέπαφες τις περισσότερες προεπιλογές του KDE, αλλάζοντας μόνο την ταπετσαρία και το εικονίδιο εκκίνησης εφαρμογών και επιτρέποντας το διπλό κλικ για άνοιγμα/εκκίνηση.

Λήψη: Fedora KDE Plasma Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

2. XFCE Desktop

Fedora XFCE

Το Fedora XFCE Spin χρησιμοποιεί την παραδοσιακή διάταξη διεπαφής τύπου BSD/Mac. Φαίνεται πολύ ωραίο για ένα ελαφρύ περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Λήψη: Fedora XFCE Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

3. Cinnamon Desktop

Fedora Cinnamon

Παραδόξως, το Fedora προσφέρει το Cinnamon, ένα προϊόν του Linux Mint.

Εδώ το Cinnamon διαθέτει την επωνυμία Fedora, μπλε χρώμα με έμφαση, λεπτή γραμμή εργασιών και λείπει κυρίως τα XApps του Mint. Παρά αυτές τις αλλαγές, είναι αναζωογονητικό να βλέπεις το Cinnamon να χρησιμοποιείται διαφορετικά από ό,τι στο Linux Mint.

Λήψη: Fedora Cinnamon Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

4. MATE-Compiz Desktop

Fedora MATE-Compiz

Κολλημένοι στο χρόνο; Το Fedora MATE-Compiz Spin είναι τέλειο για όσους λαχταρούν τις μέρες δόξας του GNOME 2 Ubuntu και τα εντυπωσιακά εφέ επιφάνειας εργασίας.

Λήψη: Fedora MATE-Compiz Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

5. i3 Tiling Window Manager

Fedora i3 Tiling Window Manager

Ναι, το Fedora έχει ακόμη και ένα tiling window manager spin, οπότε τώρα μπορείτε και εσείς να δημοσιεύετε στο r/unixporn. Πέρα από την πλάκα, το i3 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή WM για πλακάκια και ένα τέλειο σημείο εκκίνησης για να μπείτε στον κόσμο των tiling WM που βασίζονται σε πληκτρολόγιο.

Αυτή η κατηγορία υπολογιστών προσφέρει ανώτερη απόδοση οθόνης, χαμηλότερο κόστος συστήματος και αυξημένη ταχύτητα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη μέσω συντομεύσεων που βασίζονται στο πληκτρολόγιο.

Λήψη: Fedora i3 Tiling WM Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

6. Sway Tiling Window Manager

Fedora Sway Tiling Window Manager

Το Fedora Sway Spin παρέχει τον δημοφιλές διαχειριστή παραθύρου πλακιδίων Sway. Κάνει το Sway προσβάσιμο και ελκυστικό τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους χρήστες που προτιμούν να μην χρησιμοποιούν το ποντίκι, την επιφάνεια αφής ή άλλη συσκευή κατάδειξης για να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Διαθέτει ελαφριές εφαρμογές για περιήγηση στον Ιστό, επεξεργασία κειμένου και αναπαραγωγή πολυμέσων, το Fedora Sway Spin προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία με ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον χρήστη.

Λήψη: Fedora Sway Tiling WM Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

7. LXQt Desktop

Fedora LXQt Spin

Χωρίς να σταματά στα “μεγάλα τρία” περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, το Fedora προσφέρει επίσης το LXQt. Αυτή η εναλλακτική λύση του LXDE που βασίζεται σε Qt παρέχει μια απλή εμπειρία που μοιάζει με τα Windows XP.

Λήψη: Fedora LXQt Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

8. Budgie Desktop

Fedora Budgie

Το Fedora Budgie Spin παρουσιάζει το Budgie Desktop, μια πλούσια σε χαρακτηριστικά, μοντέρνα επιφάνεια εργασίας. Αυτό το Spin έχει σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζεται στενά με το upstream Budgie Desktop, παρέχοντας μια εμπειρία σχεδόν βανίλια με ένα επιλεγμένο σύνολο προεπιλεγμένων εφαρμογών που ταιριάζουν καλύτερα με το Budgie.

Λήψη: Fedora Budgie Desktop Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

9. SOAS (Sugar on a Stick)

Fedora SOAS (Sugar on a Stick)

Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που έχετε ακούσει, το Fedora συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το Fedora spin SOAS. Ίσως το γνωρίζετε καλύτερα ως Sugar on a Stick, το οποίο όπως υποδηλώνει το όνομά του είναι Sugar on a bootable USB stick.

Το περιβάλλον επιτραπέζιου υπολογιστή πρώιμης εκμάθησης έγινε ευρέως γνωστό όταν επιλέχθηκε ως το λειτουργικό σύστημα για το έργο OLPC (Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί). Λήψη: Fedora SOAS Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

10. Phosh

Fedora Phosh

Το Phosh spin παρέχει μια φιλική διεπαφή προς κινητά, βασισμένη στην αφή της οθόνης. Είναι κατασκευασμένο για φορητές συσκευές όπως τηλέφωνα και tablet, αλλά και φορητούς υπολογιστές με οθόνες αφής.

Το Phosh σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια συσκευή που βασίζεται στην αφή για γρήγορη εκκίνηση και εναλλαγή εφαρμογών, καθώς και εύχρηστες ρυθμίσεις όπως το επίπεδο της μπαταρίας και η ισχύς του σήματος χαμηλής τάσης.

Πίσω από αυτήν την επιφάνεια εργασίας βρίσκεται ολόκληρη η συλλογή πακέτων Fedora τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε όπως σας ταιριάζει. Το Phosh είναι χτισμένο σε wayland και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες επιτραπέζιων υπολογιστών gnome.

Λήψη: Fedora Phosh Spin (δωρεάν & ανοιχτού κώδικα)

Σε ποιον απευθύνεται το Fedora;

Το Fedora δεν είναι μόνο μια πρωτότυπη διανομή, αλλά έχει γίνει και αρκετά φιλικό προς τον χρήστη τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ένας σπάνιος συνδυασμός, καθώς το Arch αναμφισβήτητα δεν είναι φιλικό προς το χρήστη και το Debian μόλις πρόσθεσε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικών πριν από μερικά χρόνια.

Εάν είστε λάτρης του GNOME, το Fedora είναι η μόνη μεγάλη διανομή που στέλνει μια ενημερωμένη έκδοση του GNOME vanilla. Οι χρήστες Mac και οι νεότεροι που μεγάλωσαν με κινητές συσκευές μπορεί επίσης να εκτιμήσουν το GNOME. Και οι χρήστες φορητών υπολογιστών θα ερωτευτούν τις χειρονομίες της επιφάνειας αφής Wayland για έλεγχο του χώρου εργασίας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com/

To ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει τα κενά ασφαλείας και την έλλειψη διαλειτουργικότητας των διαφορετικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα μέλη και οι συνεργάτες του για να επικοινωνούν, υιοθέτησε μια εφαρμογή που βασίζεται στο ανοιχτού κώδικα Element και στο ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix.

Το NATO Interoperable Instant Communication Environment (NI2CE) είναι μια υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων ανοιχτού κώδικα και πολλαπλών πλατφορμών και φωνητικής επικοινωνίας που ανήκει στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Επιτρέπει στους επιχειρηματίες του ΝΑΤΟ πρόσβαση να στέλνουν μηνύματα κειμένου, φωνητικά μηνύματα και μηνύματα βίντεο, να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και να μοιράζονται εικόνες, έγγραφα, τοποθεσίες χρηστών και άλλο περιεχόμενο.

Ο πρωταρχικός σκοπός του είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους φορείς του NATO Enterprise μια ασφαλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Το λογισμικό διαχείρισης επικοινωνιών παρέχει εγγυημένη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις επικοινωνίες που μεταδίδονται μέσω της εφαρμογής σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, εφαρμογή επιτραπέζιου υπολογιστή ή εφαρμογή για κινητά.

Οι χρήστες του NI2CE Messenger μπορούν κυριολεκτικά να μοιράζονται οτιδήποτε, από άμεσα μηνύματα (συμπεριλαμβανομένων φωνητικών μηνυμάτων, εικόνων, εγγράφων και πολλών άλλων μορφών αρχείων), VoIP (συμπεριλαμβανομένου βίντεο) σε άτομα, ομάδες και χώρους, τοποθεσία και άλλο περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο.

Δεν απαιτούνται αριθμοί τηλεφώνου κατά την εγγραφή, τα δικαιώματα πρόσβασης μπορούν να οριστούν εύκολα για ομάδες/χώρους και οι χρήστες μπορούν να διαγράψουν/αφαιρέσουν τα απεσταλμένα μηνύματα μετά από καθυστέρηση.

Η εφαρμογή διαθέτει αυτοματοποιημένο συγχρονισμό. λειτουργικότητα καθώς και δυνατότητα διασύνδεσης με άλλες πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Signal, το Telegram και το XMPP από άποψη διαλειτουργικότητας και ανθεκτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το TechFuse 2024, ένα διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον πολιτιστικό χώρο ”Δημήτρης Χατζής” στα Ιωάννινα 5 και 6 Απριλίου, έθεσε ως στόχο να συνδυάσει την τεχνολογία με την καινοτομία και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε πάνελ που συνδιοργάνωσε η ΕΕΛΛΑΚ και η ΕΔΥΤΕ, στην ενότητα “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος” παρουσιάστηκε η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημόσιου Τομέα και η υλοποίηση έργων τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών.

Το πάνελ συντόνισε ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, και συμμετέχοντες ήταν οι: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Στέφανος Κόλλιας, Ομότ. Καθηγ.ΕΜΠ και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. –GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κος Μελίδης αναφέρθηκε στην προσοχή που απαιτείται προκειμένου να μην αυτοματοποιηθούν αδικίες και ανισορροπίες ισχύος στην πορεία προς το έξυπνο κράτος, θέτοντας καίρια ερωτήματα όπως….

  • Πώς ορίζεται η Ελλάδα ως έξυπνο κράτος;
  • Ποια είναι τα βασικά ορόσημα στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως έξυπνο κράτος;
  • Ποιες τεχνολογίες και υποδομές είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έξυπνου κράτους;
  • Πώς διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή και η προστασία δεδομένων σε ένα έξυπνο κράτος;
  • Ποιες δεξιότητες χρειάζονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;
  • Πώς διαμορφώνουμε ρυθμιστικά πλαίσια που προωθούν την καινοτομία και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών;
  • Πώς η ΕΔΥΤΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη του έξυπνου κράτους;
  • Ποιες πρωτοβουλίες να περιμένουμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το έξυπνο κράτος ως κλιμάκωση της έξυπνης πόλης η οποία «έχει αντανακλαστικά, δηλαδή ακούει, μιλάει και φροντίζει να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών της γρήγορα καθώς και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες της”.

Στη συνέχεια ο Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. –GRNET) Στέφανος Κόλλιας, μίλησε για το έξυπνο κράτος ιδωμένο μέσα από ένα ερευνητικό πλαίσιο και δήλωσε ότι “Το έξυπνο κράτος συνδέει με αποτελεσματικό τρόπο τον πραγματικό κόσμο με τον κυβερνοχώρο. Στον κυβερνοχώρο μαζεύονται δεδομένα, τρέχουν αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν να βγάζουν πληροφορίες και να τις μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο για να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη. Αυτό υποστηρίζεται με τις τεχνολογίες που “τρέχουν” πάνω στα δεδομένα και μπορούν τόσο να προβλέπουν όσο και να περιγράφουν θέματα ασφάλειας, υγείας, κ.α.”. Ο κ. Κόλλιας έκανε επιπλέον αναφορά στις υποδομές που βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογίες και της υποστηρίζουν. Αυτές οι τεχνολογίες είναι τα data centers και οι υπερυπολογιστές που υλοποιούνται και συντονίζονται από την ΕΔΥΤΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε ότι το έξυπνο κράτος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για την επίτευξη στόχων στο πλαίσιο ενός έξυπνου κράτους δικαίου που σημαίνει πως ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των πολιτών.

Η Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπογράμμισε τις απαραίτητες δεξιότητες γραμματισμού στην πληροφορία και τα δεδομένα, επικοινωνίας, συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων, κριτικής ικανότητας και εκτίμησης ασφάλειας.

Δείτε τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις της ενότητας “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος

Για να παρακολουθήσετε το σύνολο τoυ συνεδρίου, καθώς και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ, θα βρείτε το βιντεοσκοπημένο υλικό μέσω της Υπηρεσίας Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων #ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΥΤΕ ώς εξής:

5/4/2024: Ελληνικά και Αγγλικά

6/4/2024: Ελληνικά και Αγγλικά

Επίσημη ιστοσελίδα: https://techfuse.gr/.

Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://techfuse.gr/schedule/.

Στις 21 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θεσπίζει τα αναγνωριστικά δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι άκυρος για τυπικούς λόγους. Η αρχή της υποχρεωτικής συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων κρίθηκε σύμφωνη με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ωστόσο, το δικαστήριο ζήτησε να εγκριθεί νέος κανονισμός σε διαφορετική νομική βάση, ανοίγοντας ευκαιρίες για την τελική ανατροπή της υποχρέωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σύμφωνα με  την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ)  στην υπόθεση C-61/22, ο Κανονισμός ΕΕ (2019/1157)  για θέσπιση υποχρεωτικών δακτυλικών αποτυπωμάτων στα δελτία ταυτότητας εγκρίθηκε σε εσφαλμένη νομική βάση και ως εκ τούτου είναι άκυρη.

Αυτή είναι μια μικρή νίκη για τους οργανισμούς ψηφιακών δικαιωμάτων , οι οποίες είχαν κινηθεί νομικά κατά του κανονισμού. Μια απογοητευτική πτυχή της απόφασης είναι ότι η υποχρεωτική εισαγωγή δακτυλικών αποτυπωμάτων στα δελτία ταυτότητας ως αρχή διαπιστώθηκε ότι συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα. Μέσω της απόφασης του ECJ, τα αποτελέσματα του κανονισμού θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 ή έως ότου τεθεί σε ισχύ ένας νέος κανονισμός. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για νέο δελτίο ταυτότητας εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να έχουν αποτυπώματα και των δύο δεικτών τους αποθηκευμένα στο τσιπ που περιέχεται στην ταυτότητα.

Αλλά το ρολόι χτυπά αντίστροφα  για τα  υποχρεωτικά δακτυλικά αποτυπώματα: Εάν δεν ψηφιστεί νέος κανονισμός μέχρι το τέλος του 2026, ο ισχύων κανονισμός θα λήξει. Η έγκριση ενός τέτοιου νέου κανονισμού θα είναι πιο δύσκολη, καθώς η νομοθετική διαδικασία που θα πρέπει τώρα να ακολουθηθεί απαιτεί ομοφωνία στο Συμβούλιο. Εάν αυτή η διαδικασία είχε χρησιμοποιηθεί για τον αρχικό κανονισμό το 2019, δεν θα είχε περάσει, επειδή υπήρχαν δύο αρνητικές ψηφοφορίες στο Συμβούλιο εκείνη την εποχή.

Το δικαστήριο απέτυχε να κλείσει επικίνδυνες κερκόπορτες

Δυστυχώς, αρκετές σημαντικές ενστάσεις των οργανώσεων δεν αντικατοπτρίστηκαν στην απόφαση του ECJ. Ο ισχύων κανονισμός που δημιούργησε την υποχρέωση για τα δακτυλικά αποτυπώματα έχει σοβαρά ελαττώματα. Τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν διαγράφονται αμέσως μόλις προσκομιστεί η ταυτότητα. Επιτρέπεται στις τοπικές αρχές που κατέγραψαν τα δακτυλικά αποτυπώματα να αποθηκεύσουν αυτά τα δεδομένα για έως και 90 ημέρες. Επομένως, αυτά τα δεδομένα εκτίθενται στον κίνδυνο κλοπής μέσω πειρατείας ή διαρροής. Επίσης,ο κανονισμός επιτρέπει τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για σκοπούς άλλους από τα δελτία ταυτότητας – εάν, για παράδειγμα, το προβλέπει η εθνική νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ δημιούργησε μια κερκόπορτα και την άφησε ορθάνοιχτη, αλλά δεν θέλει να φέρει ευθύνη για καμία από τις συνέπειες. Δυστυχώς, το ECJ δεν παρενέβη για να κλείσει αυτή την κερκόπορτα.

Η υποχρεωτική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελεί επίθεση στην αξιοπρέπειά μας

Κατά τη γνώμη των οργανώσεων Ψηφιακων Δικαιωμάτων η  υποχρεωτικότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα δελτία ταυτότητας δεν επιτυγχάνει τον σκοπό της και είναι επίσης περιττή. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δελτία ταυτότητας αυξάνει την ασφάλειά τους από παραποίηση. Τα βιομετρικά δεδομένα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την παραγωγή πλαστού, αλλά αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί αυτή τη σοβαρή εισβολή.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν λιγότερο επεμβατικά εργαλεία κατά της παραποίησης εγγράφων ταυτότητας, όπως πιο περίπλοκες διαδικασίες εκτύπωσης.Τα βιομετρικά δεδομένα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέτρο ασφαλείας. Για πολύ καλούς λόγους πρέπει να προστατεύονται ισχυρά – τα βιομετρικά δεδομένα μπορούν να μας ταυτοποιήσουν μόνιμα. Επομένως, η διαρροή δεδομένων θα μας επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Το εάν αυτό θα συμβεί εξαρτάται αποκλειστικά από την ασφάλεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση και την κρυπτογράφηση των δεδομένων στο τσιπ RFID σε έγγραφα ταυτότητας.

Η υποχρέωση όλων των πολιτών να υποβάλλουν βιομετρικά δεδομένα χωρίς συγκεκριμένο λόγο δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες. Αντίθετα, είναι επίθεση στην αξιοπρέπειά μας εάν μας αντιμετωπίζουν όλοι σαν να είμαστε εγκληματίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οργανώσεις κινήθηκαν νομικά μόλις τέθηκε σε ισχύ ο γερμανικός νόμος για την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ. Μέλος της ομάδας Digitalcourage και ακτιβιστής υπέβαλε αίτηση για νέο δελτίο ταυτότητας στην πόλη του, το Βισμπάντεν (Έσση, Γερμανία). Αρνήθηκε να υποβάλει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και όταν η αίτησή του απορρίφθηκε κατά συνέπεια, προσέφυγε στο δικαστήριο. Το διοικητικό δικαστήριο του Βισμπάντεν υπέβαλε απευθείας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έκδοση προδικαστικής απόφασης.

Το μέλλον των υποχρεωτικών δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι σίγουρο

Η απόφαση για τα δακτυλικά αποτυπώματα στα δελτία ταυτότητας επιστρέφει τώρα στο τραπέζι. Αν βρεθεί πολιτική υποστήριξη για τη θέση  των οργανώσεων  σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας των συλλογών δακτυλικών αποτυπωμάτων, δεν θα υπάρξει νέος κανονισμός της ΕΕ. Θα μπορούσαμε στη συνέχεια να γιορτάσουμε το τέλος της υποχρέωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων για ταυτότητες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2026.

Τα ενδιαφερόμενα άτομα ή οργανισμοί  που επιθυμούν να βοηθήσουν καλούνται να επικοινωνήσουν με τη julia [dot] witte [at] digitalcourage [dot] de.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Εννοιολογικός σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων

Ενώ οι πόλεις αναγνωρίζονται παγκοσμίως, η έννοια της έξυπνης πόλης παραμένει άγνωστη σε πολλούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιδέα αυτή και εργάστηκε για τον ορισμό του τι κάνει μια πόλη έξυπνη: είναι «ένας τόπος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεών του» . Μετά τη δρομολόγηση της European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities,, η Επιτροπή έδωσε συνέχεια σε διάφορες στρατηγικές και δράσεις που έχουν αποδειχθεί καίριας σημασίας για την επίτευξη άλλων στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως  η European Green Dealη Digital Agendaη Urban Agenda, and η Cohesion Policy.. Μεταξύ αυτών των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ, δύο πρωτοβουλίες βρίσκονται στο επίκεντρο της θέσπισης προτύπων για έξυπνες πόλεις και κοινότητες, καθώς και η παροχή πλαισίων και πρακτικής καθοδήγησης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δημόσιες διοικήσεις, και συγκεκριμένα:

  • Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC): αναπτύχθηκε από τη DG DIGIT και την DG CNECT, και παρέχει στις τοπικές διοικήσεις της ΕΕ ορισμούς, αρχές και συστάσεις, καθώς και ένα κοινό μοντέλο για τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών στο κοινό σε όλους τους τομείς, τις πόλεις, τις περιφέρειες και τα σύνορα σε ένα πλαίσιο έξυπνης πόλης. 
  • Δέσμη μέτρων καθοδήγησης για τις έξυπνες πόλεις: πρόκειται για ένα έγγραφο που προσφέρει πρακτικές οδηγίες και παραδείγματα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων έξυπνων πόλεων. Για τον σκοπό αυτό, η δέσμη κατευθυντήριων γραμμών περιλαμβάνει πολυάριθμα στοιχεία, όπως έναν χάρτη πορείας για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, έναν κατάλογο κοινών εμποδίων και βέλτιστων πρακτικών για κάθε στάδιο, καθώς και παραδείγματα πραγματικών περιπτώσεων που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι ο ψηφιακή τομέας είναι καίριας σημασίας για να καταστούν οι πόλεις και οι κοινότητες έξυπνες. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την υποστήριξη των πόλεων και των κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα, την αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και την παροχή εξατομικευμένων δημόσιων υπηρεσιών . Το πρότυπο για τον καθορισμό του επιπέδου εφαρμογής των ψηφιακών λύσεων στις πόλεις και τις κοινότητες είναι η ψηφιακή ωριμότητα, η οποία αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο μια πόλη (ή ακόμη και μια περιφέρεια) έχει ενσωματώσει τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις στρατηγικές που βασίζονται στα δεδομένα στις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της. Έτσι, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας αποτελεί βασικό στόχο για τις πόλεις και τις κοινότητες που επιθυμούν να γίνουν έξυπνες. Για να εξηγηθεί καλύτερα τι συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, το παρόν άρθρο θα εμβαθύνει στην αξιολόγηση της ψηφιακής ωριμότητας των πόλεων και των κοινοτήτων και στην παρακολούθηση των διαφόρων πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν από την Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξή τους. 

Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η ψηφιακή ωριμότητα των πόλεων και των κοινοτήτων;

Για να αυξηθεί το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητάς τους, είναι καίριας σημασίας οι πόλεις και οι κοινότητες να γνωρίζουν το σημείο εκκίνησής τους, καθώς και τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών που προτείνονται για την επίτευξη του (των) επιδιωκόμενου(-ων) στόχου(-ων) τους. Με άλλα λόγια, το πρώτο βήμα για να γίνουν έξυπνες θα ήταν να αξιολογήσουν το αρχικό τους επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και να δουν πώς μπορεί να αλλάξει με βάση τις διαφορετικές αποφάσεις που μπορούν να εφαρμόσουν. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα σύνολο μηχανισμών, εργαλείων και δεικτών που επιτρέπουν και διευκολύνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης της ψηφιακής ωριμότητας στις πόλεις και τις κοινότητες, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

ΛορντίμαςΠλατφόρμα LordIMAS: ένα διαδραστικό εργαλείο αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές να κατανοήσουν την πορεία του ταξιδιού τους στην ψηφιακή μετάβαση. Είναι χτισμένο γύρω από διάφορα τμήματα και προσφέρει πολλούς τοπικούς και περιφερειακούς δείκτες. Το LordIMAS επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν την ψηφιακή τους ωριμότητα, να αποκτούν γνώσεις, να επικαιροποιούν τα δεδομένα τους και να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους.
ΔΠΔΕργαλείο αυτοαξιολόγησης ψηφιακών πόλεων (SAT): πρόκειται για μια διαδικτυακή πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βοηθά τις ευρωπαϊκές πόλεις να αξιολογήσουν το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητάς τους και να εντοπίσουν τα σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού. Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση, να έχουν πρόσβαση σε βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs), να συγκρίνονται με άλλες πόλεις και να εμπνέονται από καλές πρακτικές.
EDIHΕργαλείο αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας (DMA): επιτρέπει στους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας (EDIHs) να μετρούν το τρέχον επίπεδο ψηφιοποίησης εντός του οργανισμού και να παρέχουν μια δομημένη πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ωριμότητα.

Εκτός από τις προσπάθειες της ΕΕ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί και οργανισμοί έχουν δραστηριοποιηθεί στο θέμα αυτό και έχουν θεσπίσει πλαίσια, πιστοποιήσεις και εργαλεία με στόχο να βοηθήσουν τις πόλεις και τις κοινότητες να μετρήσουν το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητάς τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν:

Λογότυπος ΟΟΣΑΠλαίσιο μέτρησης έξυπνων πόλεων του ΟΟΣΑ: πρόκειται για πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αξιολόγηση των επιδόσεων των έξυπνων πόλεων. Βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εργαλείαέξυπνων πόλεων, συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και στόχοι έξυπνων πόλεων. Στόχος του πλαισίου είναι να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση και η ψηφιακή καινοτομία μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των πολιτών και να προωθήσουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.
u4sccUnited for Smart Sustainable Cities initiative (U4SSC): μια παγκόσμια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να καθοδηγήσει τις πόλεις και τις κοινότητες στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών, της οικοδόμησης εταιρικών σχέσεων και της συνεργασίας. Το U4SSC προσφέρει θεματικές ομάδες, KPIs και έναν κόμβο χώρας για την υποστήριξη των πόλεων στο ταξίδι έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξής τους.
ISOΠιστοποίηση ISO για βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (ISO 37122): πιστοποίηση που προσδιορίζει και μετρά δείκτες για έξυπνες πόλεις. Μαζί με το πρότυπο ISO 37120, το οποίο καθορίζει δείκτες για τις υπηρεσίες των πόλεων και την ποιότητα ζωής, το παρόν έγγραφο βοηθά τις πόλεις να μετρήσουν την πρόοδό τους προς την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται ανωτέρω προωθούν επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν από έξυπνες πόλεις και κοινότητες. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρήσεων για την Εδαφική Ανάπτυξη και τη Συνοχή δημοσιεύει κατάλογο ορθών πρακτικών με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης LordIMAS. Μεταξύ των εννέα ευρωπαϊκών πόλεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, βρίσκεται η Alcoy (Ισπανία), η οποία ανέπτυξε το δικό της τηλεπικοινωνιακό δίκτυο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) βάσει ανοικτών προτύπων· Άμστερνταμ (Ολλανδ´θα), το οποίο δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό χάρτη που παρέχει στους κατοίκους πληροφορίες σχετικά με αισθητήρες που συλλέγουν πληροφορίες· και η Umeå (Σουηδία), η οποία δημιούργησε μια νέα ενιαία ανοικτή πλατφόρμα αστικών δεδομένων, η οποία ενσωματώνει μεγάλο αριθμό δεδομένων τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές. 

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ψηφιακή ωριμότητα των πόλεων και των κοινοτήτων;

Το να γίνει κανείς έξυπνος μπορεί να είναι δύσκολο για πολλές πόλεις και κοινότητες, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης και/ή το κόστος που συνδέεται με τη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη στήριξή τους για τη βελτίωση του επιπέδου ψηφιακής ωριμότητάς τους, παρέχοντας πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές, κατανέμοντας κονδύλια, διευκολύνοντας τη συγκριτική αξιολόγηση ή προωθώντας τη συνεργασία στις διαδικασίες. Οι βασικοί πόροι περιλαμβάνουν:

ΖώνταςΚίνηση Living-in.eu: μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη στήριξη των πόλεων και των περιφερειών στην προώθηση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Συγκεντρώνει διάφορες πόλεις στην Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργατική εργασία. Το κίνημα υποστηρίζει την επαναχρησιμοποίηση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων ψηφιακών λύσεων, εργαλείων και καθοδήγησης.
Λογότυπο αγοράςSmart Cities Marketplace: μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των πόλεων μέσω της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών πόλεων και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της επίτευξης των ευρωπαϊκών ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Το Marketplace προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως δωρεάν τεχνική βοήθεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση masterclasses. Προωθεί επίσης μια κοινότητα ομάδων εστίασης και συζήτησης και παρέχει πληροφορίες και ειδήσεις σχετικά με λύσεις και εκδηλώσεις έξυπνης πόλης.
λογότυπο EDS4scΕυρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για Έξυπνες Κοινότητες (EDS4SC): ως έργο που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο δεδομένων για έξυπνες πόλεις και κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.Θέλει να καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, και αναπτύσσει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης και ένα σύνολο εργαλείων και υπηρεσιών για τη στήριξη του χώρου δεδομένων.
Λογότυπο δημοσίευσης«Η δημιουργία μιας έξυπνης πόλης: βέλτιστες πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη»: μια δημοσίευση από το Σύστημα Πληροφοριών για τις Έξυπνες Πόλεις (SCIS) που παρουσιάζει τις καινοτόμες λύσεις και εμπειρίες περισσότερων από 80 πόλεων από 19 χώρες στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας και των μεταφορών και των ΤΠΕ. Το έγγραφο παρέχει πολύτιμη πηγή πληροφοριών και καθοδήγησης για τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Ταυτόχρονα, παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συγκριτική αξιολόγηση.

Όλα αυτά τα μέσα μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη καθοδήγηση στις πόλεις και τις κοινότητες με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητάς τους. Ωστόσο, η υλοποίηση διαφόρων πρωτοβουλιών μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα εμπόδια που μπορούν να θέσουν σε δοκιμή την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Μια πρόσφατη άσκηση για την εξέταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι κοινότητες κατά την εισαγωγή διαλειτουργικών λύσεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Μελέτης για τα οργανωτικά και πολιτιστικά ζητήματα διαλειτουργικότητας που προκύπτουν στην τοπική διοίκηση κατά τη δημιουργία τοπικών, περιφερειακών ή εθνικών χώρων δεδομένων ή τοπικών ψηφιακών διδύμων». Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ομιλία της NIFO στο  coffee talk που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024, με συμμετέχοντες τόσο από κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες. Εκεί, η ομάδα NIFO συζήτησε δύο βασικούς τύπους προκλήσεων διαλειτουργικότητας που μπορούν να προκύψουν, και συγκεκριμένα: πολιτισμικά και οργανωτικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προηγούμενοι φραγμοί, όπως η αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά την κοινοχρησία δεδομένων, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις, ή η ανεπαρκής ανθρώπινη ικανότητα, οι ψηφιακές δεξιότητες και ο γραμματισμός· η τελευταία αναφέρεται σε πτυχές που περιλαμβάνουν τον ορισμό των ηγετικών ευθυνών και των κοινών διαδικασιών, τον καθορισμό κοινών στόχων και την οργάνωση των τεχνικών πτυχών. 

Κοιτάζοντας μπροστά

Όπως το άρθρο αυτό ήθελε να επισημάνει, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας των πόλεων και των κοινοτήτων είναι μια μετασχηματιστική διαδικασία που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, συνεχή αξιολόγηση και συνεργατικές προσπάθειες. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν υποβληθεί πολλές πρωτοβουλίες τόσο σε ενωσιακό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία πλαισίων, την παροχή καθοδήγησης και την ανάπτυξη εργαλείων και δεικτών που βοηθούν τελικά τις πόλεις και τις κοινότητες να αυξήσουν την ψηφιακή τους ωριμότητα με βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαλειτουργικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως λύση που θα βοηθήσει τις πόλεις και τις κοινότητες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους. Για τον λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν διάφοροι πόροι που συνδέονται με τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου καθοδήγησης που περιλαμβάνει συστάσεις σχετικά με τους ρόλους, τις αρμοδιότητες, τις δομές διακυβέρνησης, τις διαδικασίες και τις ροές εργασίας που σχετίζονται με την οργανωτική και πολιτιστική διαλειτουργικότητα. Περαιτέρω υλικό είναι επίσης διαθέσιμο στο Joinup μέσω ειδικής σελίδας για την αντιμετώπιση της διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις

Συνολικά, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας των πόλεων και των κοινοτήτων δεν είναι απλώς μια τεχνολογική προσπάθεια, αλλά ένας ολιστικός μετασχηματισμός που αποσκοπεί στη δημιουργία αποδοτικότερων, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς αστικών περιβαλλόντων προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Όσον αφορά το μέλλον, το ταξίδι των πόλεων και των κοινοτήτων θα είναι ένα ταξίδι συνεργασίας, προσαρμογής, συνεχούς αξιολόγησης και μάθησης από ομοτίμους. Η πορεία δεν θα είναι πάντοτε γραμμική και απλή, αλλά τα μέσα που θα δημιουργηθούν από την Επιτροπή και άλλους διεθνείς φορείς θα είναι εκεί για να στηρίξουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Το βιβλίο “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]”από τους Ταμπούρη, Ε., & Ταραμπάνη, Κ. εστιάζει στην τεχνολογική και οργανωσιακή διάσταση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και αποφοίτους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πληροφορική. 

Τα περιεχόμενα του βιβλίου αυτού καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία του κλάδου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οργανώνονται σε 14 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο παρέχει μια εισαγωγή στον κλάδο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο και στρατηγικές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει μοντέλα μέτρησης της ωριμότητας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τη βιβλιογραφία. Στη συνέχεια δίνονται πληροφορίες για την εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα μέσα από την παρουσίαση βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων και κάποιων εμβληματικών έργων. Το τέταρτο κεφάλαιο αφιερώνεται στην έννοια της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών με την αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως στόχο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παγκοσμίως. 

Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τη χρήση των προτύπων Business Process Model and Notation (BPMN) και Decision Model and Notation (DMN) για τη μοντελοποίηση δημόσιων υπηρεσιών. Το έκτο κεφάλαιο πραγματεύεται την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών. Παρουσιάζεται η έννοια της ενοποιημένης δημόσιας υπηρεσίας, του γεγονότος ζωής, καθώς και διάφορα μοντέλα παροχής δημόσιων υπηρεσιών, με σημαντικότερα αυτά της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μιας Στάσης (ΗΔ1Σ) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης χωρίς Στάση (ΗΔ0Σ). Το έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζει τη διαλειτουργικότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση επίτευξης της ΗΔ1Σ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γενικότερα, Το όγδοο κεφάλαιο αναφέρεται στην Ηλεκτρονική Συμμετοχή, που αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό πυλώνα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών. Το ένατο και το δέκατο κεφάλαιο πραγματεύονται μια πιο σύγχρονη πτυχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα Ανοικτά Κυβερνητικά Δεδομένα (ΑΚΔ).  Στο δέκατο κεφάλαιο παρουσιάζονται μέθοδοι και τεχνικές για την απόκτηση, τον καθαρισμό και την παρουσίαση των δεδομένων. Το ενδέκατο κεφάλαιο είναι το πρώτο από τρία κεφάλαια που εστιάζεται σε τεχνολογικά ζητήματα. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (Application Programming Interfaces, APIs), που είναι μία από τις σημαντικές και ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κυρίως για τη δημοσίευση ανοικτών κυβερνητικών δεδομένων.  Το δωδέκατο κεφάλαιο παρουσιάζει το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (Resource Description Framework, RDF), το οποίο είναι ένα πρότυπο μοντελοποίησης δεδομένων που προσδίδει σημασιολογία στα δεδομένα και το δέκατο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει τη SPARQL, η οποία είναι μια γλώσσα ανάκτησης και διαχείρισης δεδομένων που είναι αποθηκευμένα με βάση το πρότυπο RDF.  Το δέκατο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει μια σειρά από σχετικά νεότερες τεχνολογίες όπως  το υπολογιστικό νέφος, το διαδίκτυο των πραγμάτων, την τεχνητή νοημοσύνη , τους ψηφιακούς βοηθούς (chatbots) και τους γράφους γνώσης., καθώς και τον ρόλο που αυτές έχουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση .


Το βιβλίο διανέμεται με την άδεια CC BY-NC-SA 4.0 και είναι διαθέσιμο από τις  Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Κάλλιπος, στο https://repository.kallipos.gr/handle/11419/12132 .


O Ευθύμιος Ταμπούρης είναι συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα της ΕΕΛΛΑΚ.


Οραματιστείτε ένα μέλλον όπου όλοι, ιδίως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ψηφιακό δίδυμο της Γης. Αυτό το προηγμένο εργαλείο θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ποιά είναι τα είδη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει, ποιος θα ωφεληθεί από αυτές, και την προσβασιμότητά τους;. Θα μπορούσαν οι υπηρεσίες αυτές να είναι παγκοσμίως διαθέσιμες, να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες ή και στα δύο; Τι είδους δεδομένα θα ήταν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας τους;

Αυτός ο διαγωνισμός σας προσκαλεί να σχεδιάσετε μια υπηρεσία που τροφοδοτείται από το DestinE, με στόχο το έτος 2050. Το έργο αναζητά καινοτόμες ιδέες που, αν και δεν είναι απαραίτητα εφικτές σήμερα, είναι ευφάνταστα πλούσιες και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικά με την πρόκληση DESP:

Η Destine, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από το ECMWF, την ESA και την Eumetsat (3E), στοχεύει στη δημιουργία ενός ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα γεωσκόπησης, μεγάλα δεδομένα και λίμνες δεδομένων, το DestinE φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δίδυμο της Γης για να βοηθήσει στις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών (https://destination-earth.eu/).

Βασικός στόχος είναι η προώθηση μιας κοινότητας ενδιαφερόμενων μερών και οραματιστών για τη συνδημιουργία του οράματος για το ψηφιακό δίδυμο. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται, η συμμετοχή της κοινότητας στην απεικόνιση μελλοντικών δυνατοτήτων και μακέτες υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της τροχιάς του DestinE.

Σε αυτή την αποκλειστικά online πρόκληση, οι συμμετέχοντες θα βουτήξουν βαθιά στη σφαίρα του DestinE, καθοδηγούμενοι από την εμπειρία των μελών της 3E. Θα διερευνήσουν και θα οραματιστούν πώς το DestinE θα μπορούσε να αλλάξει επωφελώς τη ζωή των χρηστών του. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεργαστούν σε ομάδες ή να εργαστούν σόλο για να δημιουργήσουν απεικονίσεις και προκαταρκτικές μακέτες πιθανών υπηρεσιών DestinE, φανταζόμαστε μια γέφυρα από ευφάνταστες έννοιες σε μελλοντικές πραγματικότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υποβολές πρέπει να είναι πρωτότυπες και να τηρούν άδεια Creative Commons, διασφαλίζοντας το σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα βραβεία θα γιορτάσουν τις πιο συναρπαστικές προτάσεις και οπτικοποιήσεις, αξιολογώντας τη συνοχή τους με την αποστολή DestinE, τις δυνατότητές τους να εμπλουτίσουν τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, καθώς και την εφευρετικότητα των μοντέλων. Ενώ η τεχνική σκοπιμότητα και η ετοιμότητα αυτών των ιδεών θα αξιολογηθούν, η άμεση πρακτικότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αυτό ανοίγει την πόρτα για τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργικότητα, την αφηγηματική χειροτεχνία και την ικανότητα παρουσίασης έναντι της τεχνικής επίλυσης προβλημάτων, ενθαρρύνοντας ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων ιδεών.

Βραβεία:

Οι τρεις νικηφόρες προτάσεις θα λάβουν πιστώσεις για την DESP, που αντιστοιχούν σε 2 000 EUR.
Τα μέλη της ομάδας τους θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στην πλατφόρμα κατά την εκτόξευσή της.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις, τις αφηγήσεις και τις ευφάνταστες ιδέες τους σε μια δημόσια εκδήλωση της κοινότητας στα τέλη Μαΐου. Επιπλέον, θα εξεταστούν για ένταξη σε μελλοντικές δραστηριότητες της κοινότητας DestinE.

Χρονοδιάγραμμα:

  • 20 Μαρτίου 2024 — Challenge Kickoff
  • 21 Απριλίου 2024 — Προθεσμία υποβολής
  • Αρχές Μαΐου 2024 — Ανακοίνωση νικητή
  • Τέλη Μαΐου 2024 — Δημόσια παρουσίαση των νικητών

Μάθετε περισσότερα και κάντε αίτηση εδώ: 2ο Βραβείο Καινοτομίας Πλατφόρμας Εξυπηρέτησης DestinE — Ideating the Impact of the DESP — Destination Earth

Το έργο WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, στοχεύει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, προερχόμενων από την κοινωνία πολιτών, δημόσιους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα των φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας της Σύμπραξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (OGP).


Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων τριών κύκλων εκπαιδεύσεων, το έργο WeOpenGov
πραγματοποιεί έναν νέο, εξειδικευμένο, κύκλο, τον Δ’ κατά σειρά, με τίτλο «Ανοικτή διακυβέρνηση,
μόχλευση δημόσιας συμμετοχής και συμμετοχικός σχεδιασμός για μείωση επικινδυνότητας
φυσικών καταστροφών».

Όπως και με τους τρεις προηγούμενους εκπαιδευτικούς κύκλους, το έργο WeOpenGov καλεί εκ νέου
για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Δ’ κύκλου, στελέχη φορέων και οργανισμών
της κοινωνίας πολιτών, του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού τομέα. Λόγω
τη συγκεκριμένης εξειδίκευσης του κύκλου αυτού, τυχόν ενδιαφέρον σε θέματα επικινδυνότητας
φυσικών καταστροφών θεωρείται βοηθητικό για την καλύτερη παρακολούθηση των εκπαιδεύσεων.
Ο Δ’ κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων του έργου WeOpenGov θα υλοποιηθεί μέσω διαδικτύου,
κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, με τμήμα έως 50 εκπαιδευόμενων και 5 συναντήσεις, σε εντατικό
χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες και Σάββατο, με περιεχόμενο που
αφορά σε ζητήματα μείωσης επικινδυνότητας φυσικών καταστροφών, ανοικτής διακυβέρνησης,
μόχλευσης δημόσιας συμμετοχής και συμμετοχικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός των εκπαιδεύσεων
δεν προϋποθέτει προϋφιστάμενες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες για τους συμμετέχοντες πέραν της
δυνατότητας χρήσης υπολογιστή και διαδικτύου, συμμετοχής σε τηλεδιασκέψεις και μελέτης πηγών
στην αγγλική γλώσσα.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν, ηλεκτρονικά, μία
γραπτή εργασία για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, σύμφωνα με οδηγίες που θα είναι διαθέσιμες με την έναρξη των εκπαιδεύσεων και βασισμένη στο διαθέσιμο υλικό που θα τους διατεθεί από τους
εκπαιδευτές.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του έργου
WeOpenGov οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Το
βιογραφικό σημείωμα πρέπει να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση
επικοινωνίας του έργου WeOpenGov (info@weopengov.gr), και οι πληροφορίες που περιλαμβάνει θα
χρησιμοποιηθούν τηρώντας τις πρόνοιες προστασίας προσωπικών δεδομένων του έργου,
αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επικοινωνίας με το έργο στο πλαίσιο της παρούσας
πρόσκλησης και για τη συμμετοχή, όσων ενδιαφερόμενων επιλεγούν, στις εκπαιδευτικές δράσεις.
Όλες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα απαντηθούν θετικά ή αρνητικά.

Με την ολοκλήρωση κάθε εκπαιδευτικού κύκλου του προγράμματος, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς
θα αποστείλει σε κάθε εκπαιδευόμενο βεβαίωση συμμετοχής.


Περισσότερες πληροφορίες για το έργο WeOpenGov μπορείτε να βρείτε στο http://weopengov.gr/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
18/03/2024 – 08/04/2024
Ολοήμερο
#online event: CARBON HACK 2024
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
05/04/2024 – 08/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Node Congress
05/04/2024 – 08/04/2024
Ολοήμερο
PyCascades 2024
University of Washington’s Kane Hall., Seattle
05/04/2024 – 15/04/2024
Ολοήμερο
Μαραθώνιος λημματογράφησης
08/04/2024 – 11/04/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: DevOpsCon London
Park Plaza Victoria London, London
08/04/2024
Ολοήμερο
DMEA Business Meetings 2024
08/04/2024 – 10/04/2024
Ολοήμερο
FOSSASIA Summit 2024
Posts and Telecommunications Institute of Technology, Hanoi
08/04/2024 – 10/04/2024
Ολοήμερο
QCon London
The Queen Elizabeth II Conference Centre, London
09/04/2024 – 11/04/2024
Ολοήμερο
Automotive Grade Linux (AGL)
NürnbergMesse GmbH, Nürnberg
09/04/2024
Ολοήμερο
PromethEUs Conference “Digital for Growth: Strengthening the Single Market and Reviving EU Competitiveness”
European Office, Brussels
09/04/2024 – 11/04/2024
Ολοήμερο
RISC-V at embedded world
NürnbergMesse GmbH, Nürnberg
09/04/2024 – 11/04/2024
Ολοήμερο
Zephyr at embedded world
NürnbergMesse GmbH, Nürnberg
09/04/2024
12:00 – 13:00
AAP/AAR training webinar no. 1
09/04/2024
14:00 – 16:00
Webinar on review of Core Vocabularies and Style Guide Blog post
09/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
10/04/2024 – 12/04/2024
Ολοήμερο
Polish Open Science Conference 2024
Auditorium, Kraków
11/04/2024 – 12/04/2024
Ολοήμερο
Interoperable Europe Academy 2024
AV Auditoria Complex, Leuven
11/04/2024 – 13/04/2024
Ολοήμερο
WiCyS 2024
Gaylord Opryland Resort & Convention Center, Nashville
11/04/2024
12:00 – 13:00
AAP/AAR training webinar no. 2
11/04/2024
20:00 – 21:00
#online event: Conf42 Large Language Models (LLMs) 2024 – Online
12/04/2024
Ολοήμερο

#hybrid event: Kick-off event of the European Youth Week 2024
12/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Personal data management and altruism: how and when are individuals empowered to make data sharing decisions?
12/04/2024
Ολοήμερο
PGConf.DE 2024
Marriott Munich City West., München
12/04/2024 – 13/04/2024
Ολοήμερο
TEXAS LINUX FESTIVAL
Palmer Events Center, Texas
12/04/2024
11:00 – 12:30
#online event: Personal data management and altruism: how and when are individuals empowered to make data sharing decisions?
13/04/2024
Ολοήμερο
Derby City Data Days
Shelby Campus, Louisville
13/04/2024
10:00 – 15:00
Ημερίδα για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση – Σάββατο 13 Απριλίου 2024 – Πολυτεχνειούπολη ΕΜΠ Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, Ζωγράφου
14/04/2024 – 19/04/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: EGU 24
14/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά διαδικτυακά μαθηματα «Η Πληροφορική στην υπηρεσία της Ουτοπίας – Για μια ορθολογική διακυβέρνηση της οικονομίας»

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της «Κοινότητας Wikimedia Ελλάδας».

Μετά τη συγκρότηση του οργάνου σε σώμα, το Δ.Σ. αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Μαγιολαδίτης Μάριος
Αντιπρόεδρος: Λιούρδης Δημήτριος
Γενικός Γραμματέας: Σταμπουλής Κωνσταντίνος
Ταμίας: Στεβής Μαρκέλλος
Μέλος: Ζερβός Αντώνιος

Σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η SEMIC, η Διάσκεψη Σημασιολογικής Διαλειτουργικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.  

Φετινό θέμα της SEMIC είναι το «Διαλειτουργική Ευρώπη: Το πρόγραμμα «Από το όραμα στην πραγματικότητα» και επικεντρώνεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη και τη μελλοντική εφαρμογή της. Η Semic 2024 θα επικεντρωθεί ειδικά στην ανάπτυξη, την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων διαλειτουργικότητας για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Τι να περιμένουμε; 

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέπει: 

— ένα βασικό περιεχόμενο για την επιτυχή εφαρμογή των λύσεων διαλειτουργικότητας και της ΤΝ,
– πάνελ υψηλού επιπέδου για τη διαλειτουργικότητα και την υλοποίηση της ΤΝ σε ολόκληρη την ΕΕ,
– παράλληλες συνεδρίες για θέματα όπως οι σημασιολογικές προδιαγραφές, η χάραξη πολιτικής έτοιμη για ψηφιακή τεχνολογία, η διαλειτουργικότητα σε χώρους δεδομένων, η διαλειτουργική ποιότητα των δεδομένων για την αξιοπιστία της ΤΝ και η ΤΝ για διαλειτουργικότητα. 

Επιπλέον, θα υπάρξουν και πάλι πολλές ευκαιρίες δικτύωσης, συνοδευόμενες από εκθεσιακούς θαλάμους που θα προβάλλουν demos και ιστορίες επιτυχίας από τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα και την τεχνητή νοημοσύνη. 

Εργαστήρια πριν από τη διάσκεψη  

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν και πάλι στα προσυνεδριακά εργαστήρια της SEMIC για πιο εμπεριστατωμένες και τεχνικά εστιασμένες συζητήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ακαδημαϊκούς και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας. 

Συνεχίζοντας την παράδοση του περασμένου έτους, οι συνεδρίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα πριν από το κύριο συνέδριο — στις 26 Ιουνίου.

Τα τελευταία χρόνια, το συνέδριο SEMIC έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, με το κοινό να αυξάνεται με κάθε έκδοση. Πέρυσι, η SEMIC 2023, σε συνεργασία με την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέλκυσε αριθμό ρεκόρ 458 επισκεπτών του ιστότοπου και 803 ακολούθων στο διαδίκτυο.  

Εδώ μπορείτε να δείτε έναν απολογισμό της SEMIC 2023. 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σε μια λαμπρή τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έλαβε το βραβείο “Influential Congress of the year” στα πλαίσια των Thessaloniki Ambassadors’ Awards, αναγνωρίζοντας την άψογη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου KDE Akademy 2023.

Η βράβευση αποτελεί ύψιστη τιμή για την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία ηγήθηκε της διοργάνωσης του KDE Akademy, φέρνοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης πάνω από 350 συμμετέχοντες από 20 και πλέον χώρες.

Το KDE Akademy, ετήσιο συνέδριο της KDE Community, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού. Η διοργάνωσή του από την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σηματοδότησε μια σπουδαία επιτυχία, όχι μόνο για το ίδιο το ίδρυμα, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σημαντικά σημεία της βράβευσης

  • Το βραβείο “Influential Congress of the year” απονεμήθηκε στον καθηγητή Άγγελο Σιφαλέρα, Επιστημονικά Υπεύθυνο της Ομάδας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Η βράβευση αναγνωρίζει την άψογη διοργάνωση του KDE Akademy 2023, το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το καλοκαίρι του 2023.
  • Η επιτυχία της διοργάνωσης φέρνει στο προσκήνιο την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναδεικνύοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί.
  • Η βράβευση αποτελεί σημαντική αναγνώριση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, για σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα.

Επιπλέον στοιχεία KDE Akademy 2023

  • Το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα, η τεχνητή νοημοσύνη, η γραφιστική και η διαχείριση περιεχομένου.
  • Η διοργάνωση του KDE Akademy 2023 από την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τους συμμετέχοντες.

Συμπέρασμα

Η βράβευση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στα Thessaloniki Ambassadors’ Awards αποτελεί μια σπουδαία επιτυχία, η οποία αναδεικνύει την ακαδημαϊκή αριστεία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια του ιδρύματος. Η άψογη διοργάνωση του KDE Akademy 2023 καθιστά το Πανεπιστήμιο Μακεδονία σημείο αναφοράς στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού, ενώ παράλληλα προβάλλει την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικό προορισμό για διοργάνωση σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών εκδηλώσεων.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr/

Σε μια λαμπρή τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έλαβε το βραβείο “Influential Congress of the year” στα πλαίσια των Thessaloniki Ambassadors’ Awards, αναγνωρίζοντας την άψογη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου KDE Akademy 2023.

Η βράβευση αποτελεί ύψιστη τιμή για την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία ηγήθηκε της διοργάνωσης του KDE Akademy, φέρνοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης πάνω από 350 συμμετέχοντες από 20 και πλέον χώρες.

Το KDE Akademy, ετήσιο συνέδριο της KDE Community, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού. Η διοργάνωσή του από την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σηματοδότησε μια σπουδαία επιτυχία, όχι μόνο για το ίδιο το ίδρυμα, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σημαντικά σημεία της βράβευσης

  • Το βραβείο “Influential Congress of the year” απονεμήθηκε στον καθηγητή Άγγελο Σιφαλέρα, Επιστημονικά Υπεύθυνο της Ομάδας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Η βράβευση αναγνωρίζει την άψογη διοργάνωση του KDE Akademy 2023, το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το καλοκαίρι του 2023.
  • Η επιτυχία της διοργάνωσης φέρνει στο προσκήνιο την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναδεικνύοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί.
  • Η βράβευση αποτελεί σημαντική αναγνώριση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, για σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα.

Επιπλέον στοιχεία KDE Akademy 2023

  • Το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα, η τεχνητή νοημοσύνη, η γραφιστική και η διαχείριση περιεχομένου.
  • Η διοργάνωση του KDE Akademy 2023 από την Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τους συμμετέχοντες.

Συμπέρασμα

Η βράβευση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στα Thessaloniki Ambassadors’ Awards αποτελεί μια σπουδαία επιτυχία, η οποία αναδεικνύει την ακαδημαϊκή αριστεία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια του ιδρύματος. Η άψογη διοργάνωση του KDE Akademy 2023 καθιστά το Πανεπιστήμιο Μακεδονία σημείο αναφοράς στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού, ενώ παράλληλα προβάλλει την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικό προορισμό για διοργάνωση σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών εκδηλώσεων.

Το άρθρο Η Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του ΠΑΜΑΚ θριαμβεύει στα Thessaloniki Ambassadors’ Awards εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, η Wikimedia Σερβίας διοργανώνει τον πέμπτο παγκόσμιο διαγωνισμό, στα πλαίσια του οποίου Βικιπαιδιστές από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν αλλά και να βελτιώσουν λήμματα σχετικά με τις μειονότητες των Ρομά, την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μέσω της διάδοσης της γνώσης, η πρωτοβουλία στοχεύει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παρά πολλών εμποδίων προκατάληψης και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι Ρομά κατά την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της ζωής. Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, έχουν πλούσια ιστορία και έχουν συμβάλει σημαντικά στις κοινωνίες όπου ζουν. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κληρονομιά αγνοείται πολύ συχνά ή δεν γίνεται αντιληπτή, επομένως αυτή η εκστρατεία μπορεί να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της αδικίας αυτής.

Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece, ενώ τα λήμματα είναι δεκτά και ως μέρος του διαγωνισμο CEE Spring 2024.

Περισσότερα για το διαγωνισμό μπορείτε να δείτε στη σελίδα: Βικιπαίδεια:Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά 2024.

Επτά ιδρύματα ανοιχτού κώδικα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κοινές προδιαγραφές και πρότυπα για τον Ευρωπαϊκό νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA), κανονισμό που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα.

Το Ίδρυμα λογισμικού Apache, το Ίδρυμα Blender, τα Eclipse Foundation,OpenSSL Software Foundation, PHP Foundation, Python Software Foundation, και το Rust Foundation αποκάλυψαν τις προθέσεις για συγκέντρωση των συλλογικών τους πόρων και να συνδέσουν τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στην ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα — και να εξασφαλίσουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού του ανοιχτού λογισμικού  θα είναι έτοιμη όταν η νέα νομοθεσία τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 70% και 90% του λογισμικού σήμερα αποτελείται από στοιχεία ανοιχτού κώδικα, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται δωρεάν από προγραμματιστές στον δικό τους χρόνο και με τα δικά τους έξοδα,

Ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε προσχέδιο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με σκοπό την κωδικοποίηση βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για προϊόντα υλικού και λογισμικού που πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει σχεδιαστεί για να υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές οποιουδήποτε προϊόντος που είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο να παραμένουν ενημερωμένοι με όλες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις ασφαλείας, με κυρώσεις για ελλείψεις.

Αυτές οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 15 εκατ. ευρώ, ή 2,5% του παγκόσμιου τζίρου.

Η νομοθεσία στην αρχική της μορφή προκάλεσε σφοδρή κριτική από πολλούς φορείς τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα φορέων του κλάδου ανοιχτού κώδικα που πέρυσι έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι ο νόμος θα μπορούσε να έχει «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στην ανάπτυξη λογισμικού. Η ουσία των καταγγελιών επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ελαττώματα ασφαλείας σε προϊόντα μεταγενέστερων σταδίων, αποτρέποντας έτσι τους εθελοντές συντηρητές έργων από το να εργαστούν σε κρίσιμα στοιχεία υπό το φόβο της νομικής τιμωρίας .

Η διατύπωση στον κανονισμό CRA όντως προσέφερε ορισμένες προστασίες για το πεδίο του ανοιχτού κώδικα, στο βαθμό που οι προγραμματιστές που δεν ασχολούνταν με την εμπορευματοποίηση της εργασίας τους εξαιρούνταν τεχνικά. Ωστόσο, η γλώσσα ήταν ανοιχτή σε διερμηνεία όσον αφορά το τι ακριβώς εμπίπτει στο έμβλημα της «εμπορικής δραστηριότητας» — θα μετρούσαν, για παράδειγμα, οι χορηγίες, οι επιχορηγήσεις και άλλες μορφές οικονομικής βοήθειας;

Τελικά έγιναν ορισμένες αλλαγές στο κείμενο και η αναθεωρημένη νομοθεσία αντιμετώπισε ουσιαστικά τις ανησυχίες μέσω της διευκρίνισης των εξαιρέσεων έργων ανοιχτού κώδικα και αναλαμβάνει έναν συγκεκριμένο ρόλο για αυτό που αποκαλεί «διαχειριστές ανοιχτού κώδικα», που περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Αν και ο νέος κανονισμός έχει ήδη υπογραφεί, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2027, δίνοντας σε όλα τα μέρη χρόνο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να ξεκαθαρίσουν ορισμένες από τις λεπτομέρειες του τι αναμένεται από αυτά. Και αυτό είναι που συγκεντρώνουν τα επτά ιδρύματα ανοιχτού κώδικα προς το παρόν.

Τεκμηρίωση

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται πολλά έργα ανοιχτού κώδικα σημαίνει ότι έχουν συχνά αποσπασματική τεκμηρίωση (αν υπάρχει), γεγονός που καθιστά δύσκολη την υποστήριξη ελέγχων και δυσκολεύει τους μεταγενέστερους κατασκευαστές και προγραμματιστές να αναπτύξουν τις δικές τους διαδικασίες CRA.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες ανοιχτού κώδικα με καλύτερους πόρους διαθέτουν ήδη αξιοπρεπή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών, που σχετίζονται με πράγματα όπως συντονισμένες αποκαλύψεις ευπάθειας και αξιολόγηση από ομοτίμους, αλλά κάθε οντότητα μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθοδολογίες και ορολογίες. Συνδυάζοντας ως ένα, αυτό θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα ως ένα ενιαίο «πράγμα» που δεσμεύεται από τα ίδια πρότυπα και διαδικασίες.

Αν μπούν στο μείγμα  και άλλοι προτεινόμενοι κανονισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου περί Διασφάλισης Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στις Η.Π.Α., και είναι σαφές ότι τα διάφορα ιδρύματα θα τεθούν υπό μεγαλύτερο έλεγχο για τον ρόλο τους στην αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού.

«Ενώ οι κοινότητες και τα ιδρύματα ανοιχτού κώδικα γενικά τηρούν και έχουν καθιερώσει ιστορικά τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου σχετικά με την ασφάλεια, οι προσεγγίσεις τους συχνά στερούνται ευθυγράμμισης και ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης», το Ίδρυμα Eclipse έγραψε σε ανάρτηση στο blog σήμερα. «Η κοινότητα ανοιχτού κώδικα και η ευρύτερη βιομηχανία λογισμικού μοιράζονται τώρα μια κοινή πρόκληση: η νομοθεσία έχει εισαγάγει μια επείγουσα ανάγκη για πρότυπα διαδικασιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Η νέα συνεργασία, ενώ αρχικά αποτελείται από επτά ιδρύματα, θα ηγηθεί στις Βρυξέλλες από το Eclipse Foundation, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες μεμονωμένα έργα ανοιχτού κώδικα που εκτείνονται σε εργαλεία προγραμματιστή, πλαίσια, προδιαγραφές και πολλά άλλα. Μέλη του ιδρύματος περιλαμβάνουν  τις Huawei, IBM, Microsoft, Red Hat και Oracle.

Πηγή άρθρου: https://techcrunch.com

Το OGP ξεκίνησε το Open Gov Challenge ως πρόσκληση για δράση για την προώθηση της στρατηγικής του 2023-2028, καλώντας τα μέλη να δεσμευτούν σε ουσιαστικές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε δέκα βασικούς τομείς πολιτικής.

Το διαδικτυακό σεμινάριο που διεξαχθεί στις 25 Απριλίου, αποτελεί μέρος της έναρξης του Open Gov Challenge στην Ευρώπη και είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της κυβέρνησης που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα ποιες ευκαιρίες παρουσιάζει το Open Gov Challenge και πώς να λάβουν μέρος σε αυτό. Ημερήσια διάταξη:

– Εισαγωγή στο Open Gov Challenge – Alessandro Bellantoni, Director Policy & Partnerships, OGP. Ακολουθεί Q&A

– Συζήτηση για την ανάπτυξη της πρόκλησης στην Ευρώπη: θέματα, δομές υποστήριξης και επόμενα βήματα 

Εγγραφείτε για την εκδήλωση μέσω αυτού του συνδέσμου https://opengovpartnership-org.zoom.us/meeting/register/tZUvf-2trjssHtXJ7nH9YuTGOhSUxDiSzJFa

Σημειώστε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Open Gov Challenge εδώ: https://www.opengovpartnership.org/the-open-gov-challenge/

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το διήμερο 30–31 Μαρτίου 2024 ο μαραθώνιος καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή των πολιτών, Apps4Athens Hackathon, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. To Apps4Athens Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από ... Read more
Στις σημερινές πολυσύχναστες πόλεις, η διαχείριση της ροής της κυκλοφορίας είναι μια συνεχής πρόκληση, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία προσφέρουν υποσχόμενες λύσεις. Τα ανοιχτά δεδομένα αναδεικνύονται ως πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια. Χρησιμοποιώντας στρατηγικά ανοιχτά δεδομένα, οι διαχειριστές κυκλοφορίας μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την άμεση συμφόρηση, αλλά και να κάνουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις υποδομής. ... Read more